Real Dolmen

De tweede jaarhelft was voor de winstgevendheid een stuk beter dan de eerste. RealDolmen werd daarvoor beloond op de beurs.

RealDolmen publiceerde eind vorige maand de cijfers van het gebroken boekjaar 2014-2015, de twaalf maanden tot eind maart. De voormalige Colruyt-dochter had een erg zwakke eerste jaarhelft (april tot oktober 2014), waardoor de beleggers terug met de voeten op de grond werden gezet. Zij hadden de koers tijdens het eerste halfjaar flink in de hoogte gejaagd in anticipatie op een herstel van de winstgevendheid, die er echter niet kwam. Uit het jaarrapport bleek namelijk dat de tweede jaarhelft een stuk beter was, zij het op zich niet voldoende om de zwakke start te compenseren. De jaaromzet over 2014-2015 steeg met 1,8%, tot 223,5 miljoen EUR, waarbij de tweede jaarhelft (+2,1%) net iets beter was dan de eerste (+1,5%).

De grootste vooruitgang werd gemaakt in het domein van de winstgevendheid. De recurrente operationele winst of rebit daalde op jaarbasis van 11,8 naar 8,5 miljoen EUR, waardoor ook de marge terugliep van 5,4 naar 3,8%. Het verschil tussen de eerste en de tweede jaarhelft was echter bijzonder groot. Waar de winstmarge in de eerste jaarhelft nog bleef steken op amper 1,4% was dit in het tweede semester al opgelopen naar 5,9%. De toename viel met name toe te schrijven aan Business Solutions, de kleinste afdeling van de groep. In die divisie bouwt RealDolmen eigen softwaretoepassingen voor derden. De omzet van Business Solutions daalde met 1,3%, tot 41,2 miljoen EUR, maar in de tweede jaarhelft was er wel een positieve rebit-marge van 4,5%, tegenover nog -6,7% in de eerste jaarhelft. De omzetgroei van de afdeling zou dit boekjaar beperkt blijven, maar de marges zouden zich wel verder herstellen.

De afdeling Professional Services is de grootste van de groep. Die zag de omzet met 2,4% dalen, tot 101,3 miljoen EUR. Ook hier daalde de rebit-marge door een tegenvallende eerste jaarhelft naar 8,5%. Ongeveer de helft van de omzet van deze afdeling komt uit de bouw en het beheer van datacenters. RealDolmen zag vorig jaar een lagere vraag naar diensten voor datacenters, onder meer door het succes van publieke aanbieders van cloud-diensten zoals Google en Amazon. Infrastructure Products (omzet +9,6%, marge 4,3%) deed het goed maar het management ziet omzet en marges in het lopende boekjaar wel afnemen.

Door herstructureringskosten en lasten verbonden aan de verkoop van de Franse activiteiten daalde de nettowinst naar een schamele 0,5 miljoen EUR, tegenover nog 9 miljoen EUR een jaar eerder. Het belangrijkste nieuws was dat RealDolmen terug met het uitkeren van een dividend zal aanknopen. RealDolmen zal 1,5 miljoen EUR uitkeren, wat overeenkomt met ongeveer 30% van de bedrijfswinst en 0,29 EUR per aandeel. De IT-groep had op het einde van het boekjaar een nettokaspositie van 13 miljoen EUR. De rebit-marge op groepsniveau zal dit jaar opnieuw rond 5% schommelen.

Conclusie

De tweede jaarhelft was voor de winstgevendheid een stuk beter dan de eerste en RealDolmen werd daarvoor op de beurs ook beloond. Het dividend is eveneens een opsteker, al is een brutorendement van 1,4% op zich onvoldoende reden om het aandeel te kopen. Tegen 0,8 keer de boekwaarde is het aandeel niet duur, maar de groeiperspectieven lijken dan ook beperkt.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content