Proximus
De koers van Proximus staat op het laagste peil in twee jaar. Analisten waarschuwen voor een groeivertraging in de telecomsector. Maar Proximus ligt voor op schema in zijn kostenbesparingen en keert een stabiel dividend uit.
Banken en beurshuizen laten zich de jongste weken niet al te positief uit over de Belgische telecomaandelen. Na analisten van Deutsche Bank en Kepler Cheuvreux vorige maand was Crédit Suisse aan de beurt om een pessimistisch beeld te schetsen van de sector. Mede daardoor is de koers van Proximus naar het laagste peil in ruim twee jaar teruggevallen.
De analistenrapporten zijn erg gelijklopend en waarschuwen voor een algemene groeivertraging in de sector. Specifiek voor de Belgische situatie wordt ook de toenemende concurrentie aangehaald. Dat zijn echter geen nieuwe elementen. Beide argumenten (groeivertraging en scherpe concurrentie) hangen met elkaar samen. Daarbij is het wetgevende kader, dat onder meer lagere roamingtarieven oplegt, een versterkende factor. Op de Belgische markt wordt omzetgroei door prijsverhogingen almaar moeilijker. Tot nog toe stegen die prijzen sneller dan de index. Dat belooft in de toekomst lastiger te worden, nu het aantal aanbieders voor de meeste producten toeneemt
De vrijmaking van de kabel en de overname van Basedoor Telenet zijn twee belangrijke recente wapenfeiten in de Belgische telecomsector, waarvan Proximus het grootste slachtoffer dreigt te worden. Orange Belgium (ex-Mobistar) was tot voor kort een zuiver mobiele operator, maar beschikt sinds enkele maanden over een eigen televisie- en internetaanbod. Telenet heeft met Base nu een eigen mobiel netwerk in huis, waar het vroeger capaciteit moest inkopen bij Orange. De integratie zal nogal wat voeten in de aarde hebben, maar het netwerk van Telenet belooft kwalitatief evenwaardig te zijn aan dat van Proximus.
Meer spelers betekent automatisch ook meer concurrentie. Bijvoorbeeld in het bedrijfssegment speelde Telenet tot nog toe een bescheiden rol en is nog veel vooruitgang mogelijk. Die zou dan vooral ten koste van Proximus gaan. We verwachten geen nieuwe prijzenoorlog, al heeft zowel Telenet als Orange Belgium zijn tarieven voor mobiele telefonie onlangs verlaagd. Proximus zal moeilijk kunnen achterblijven.
Een stabiele of licht lagere omzet, gekoppeld aan prijsverlagingen, zet normaal de winstgevendheid onder druk. Proximus bleef daarvan tot nog toe gespaard omdat de kostenbesparingen voor liggen op schema. Daardoor steeg de bedrijfskasstroom of ebitda tussen januari en juni met 2,1 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. De telecomgroep wil tegen 2018 de kosten met 100 miljoen euro verminderen.
Proximus moet wel in het netwerk blijven investeren om het marktaandeel op peil te houden. Tijdens de eerste jaarhelft had Proximus in breedbandinternet een marktaandeel van 46,3 procent. Bij mobiele telefonie was dat 40,7 procent. Het dividend bedraagt dit jaar 1,5 euro per aandeel, net als in de twee voorgaande boekjaren. Met een participatie van 53,51 procent in Proximus is de Belgische staat daarvan de voornaamste begunstigde. In tegenstelling tot vroeger gaat Proximus geen extra schulden aan om het dividend te verhogen. Een eventuele toename zal dus moeten komen van hogere vrije kasstromen. Dat wordt, gezien de hogere investeringsbehoeften, niet eenvoudig.
Conclusie
Bij gebrek aan groei is het dividend is de belangrijkste reden om Proximus in portefeuille te hebben. Daar zal op korte termijn weinig verandering komen, want de groeimogelijkheden zijn beperkt. Het dividend mogen we, gezien de aandeelhoudersstructuur, als vrij stabiel beschouwen. Dat is voldoende hoog om een adviesverhoging te rechtvaardigen.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Munt: euro
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 8,6 miljard
K/w 2015: 18,4
Verwachte k/w 2016: 15
Koersverschil 12 maanden: -12 %
Koersverschil sinds jaarbegin: -15,2%
Dividendrendement: 5,9%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier