Profiteren van de dip bij Royal Dutch Shell

Een logo van Shell bij een tankstation in Buenos Aires, Argentinië, 12 maart 2018. © Reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het lijkt ons een geschikt moment om puts te schrijven op Royal Dutch Shell, of zelfs een call te kopen.

Royal Dutch Shell heeft in het derde kwartaal van 2018 de winst zien stijgen, zoals verwacht. Dat zal de energiereus in staat stellen het dividend, de rentebetalingen, de inkoop van eigen aandelen en de verdere aflossing van schulden te dekken. Intussen moest het aandeel flink achteruit, mede door een spectaculaire terugval van de olieprijs. De koers is nu ruim 10 procent lager dan midden oktober en zelfs 15 procent lager dan midden dit jaar. Voor een vrij stabiel aandeel als Royal Dutch is dat een forse tik.

We komen nu weer in de buurt van langetermijnsteun rond 25 euro. Het brutodividendrendement van 6 procent moet alleszins dividendjagers aantrekken. Het lijkt ons een geschikt moment om puts te schrijven of zelfs een call te kopen. Maar beide niet op te lange termijn, maximaal vier maanden, want mogelijk blijft het bij een kortstondig herstel.

Een tijdje geleden schreven we al de call december 2018 met uitoefenprijs 28,00 euro. We kregen daar 1 euro voor. Vandaag is dat contract nog 0,20 euro waard. Op 21 december loop het wellicht waardeloos af. De winst is dan binnen. Met de geschreven put december 2018 met uitoefenprijs 30,00 euro gaat het wat minder. Daarvoor kregen we 2,59 euro en vandaag is de prijs iets hoger. We hebben nog een kleine maand om eventueel actie te ondernemen. Wie dat contract nog niet schreef, krijgt een nieuwe kans. We zouden wel opteren voor een iets langere termijn. Bijvoorbeeld tot 15 maart 2019.


Geschreven put

Schrijf de put Royal Dutch Shell maart ’19 met uitoefenprijs 28 euro @ 2,22 euro

We rekenen dus op een zijwaartse koersbeweging. Zolang de koers beweegt rond het huidige niveau, zitten we goed. Stijgen mag ook. Bij een daling onder 28 euro riskeren we aangewezen te worden. Maar zolang de daling niet lager gaat dan 25,78 dollar (28 – 2,22) maken we geen verlies. Mocht dat toch gebeuren, dan kopen we de stukken tegen 28 euro en kijken we uit om eventueel calls te schrijven. Maar zover zijn we nog niet.


Gekochte call

Koop de call Royal Dutch Shell maart ’19 met uitoefenprijs 27 euro @ 1,00 euro

Een totaal andere strategie is resoluut à la hausse te gaan met een gekochte call waarvan de uitoefenprijs zich rond de huidige koers bevindt. Dat contract zal snel in de winst zitten als de koers van het aandeel Royal Dutch Shell boven 27 euro stijgt. Vanaf een beurskoers van 28 euro (27 + 1) beginnen we winst te maken. Dat komt neer op een koersstijging van nauwelijks 3,5 procent. We hebben tijd tot 15 maart 2019 om dat scenario af te wachten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content