Premie BHP Billiton is niet gerechtvaardigd
De jaarresultaten van BHP Billiton lagen grotendeels in de lijn van de verwachtingen, maar de grondstoffen zijn na de recente prijsstijging wel kwetsbaar voor een correctie.
Samen met de prijs van steenkool en ijzererts is ook de koers van BHP Billiton opgeveerd. In het boekjaar 2016-2017, dat eindigde op 30 juni, droegen beide grondstoffen samen 63 procent bij aan de bedrijfskasstroom (ebitda). De prijsstijgingen zijn het gevolg van de hogere Chinese consumptie, maar de jongste maanden lijkt die honger wat gestild. China importeerde tussen januari en augustus 14,2 procent meer steenkool dan in dezelfde periode een jaar eerder. Tussen januari en juni bedroeg de groei nog 23,5 procent op jaarbasis. De invoer van ijzererts nam na acht maanden toe met 6,7 procent, tegenover 9,3 procent in de eerste helft van het boekjaar. Er is dus nog groei, maar het tempo neemt wel af. Koper en olie leveren samen 37 procent van de ebitda. Ook de koperprijs klom deze maand naar het hoogste peil in meer dan drie jaar.
In de twaalf maanden tot eind juni klom de omzet van BHP met 23 procent op jaarbasis naar net geen 38 miljard dollar. De toename was in hoofdzaak te danken aan prijsstijgingen. De ebitda lag met 20,3 miljard dollar in de lijn van de verwachtingen. De nettowinst daarentegen bleef met 6,7 miljard dollar onder de consensusprognose van 7,3 miljard dollar. Dat was in hoofdzaak toe te schrijven aan hogere intresten. Dankzij een vrije kasstroom van 12,6 miljard dollar kon BHP zijn schuld verder afbouwen. Met 16,3 miljard dollar heeft de nettoschuld bijna de bovenkant van de vork bereikt die het management als doelstelling had vooropgesteld (10 à 15 miljard dollar). Een jaar eerder bedroeg de nettoschuld nog 26,1 miljard dollar.
Door de staking in de Escondida-kopermijn in Chili lagen de kapitaal- en de exploratie-uitgaven vorig boekjaar met 5,2 miljard dollar 32 procent lager dan een jaar eerder. Dat was minder dan het cijfer dat BHP had vooropgesteld. Intussen zit de productie weer op kruissnelheid. In het lopende boekjaar wordt een deel van de achterstand goedgemaakt en de kapitaaluitgaven worden op 6,9 miljard dollar begroot. Dat cijfer kan in 2019 zelfs oplopen naar 8 miljard dollar.
De raad van bestuur heeft met Elliott Management Corp. van miljardair Paul Singer af te rekenen met een activistische aandeelhouder. Singer heeft 5 procent van de aandelen in handen. Elliott wil onder meer de energietak verkopen. BHP heeft daar gedeeltelijk oren naar, want de schalieactiva in de Verenigde Staten staan in de etalage. Die moeten minstens 6 miljard dollar opbrengen. De conventionele olie- en gasactiva in de Gold van Mexico en Australië blijven wel behouden. Ook Nickel West in Australië mag tegen de juiste prijs de deur uit. Het Jansen-potashproject in de Canadese provincie Saskatchewan wordt op de lange baan geschoven. BHP is op zoek naar een partner en wil een deel verkopen.
BHP hanteert een dividendbeleid waardoor het minstens de helft van de nettowinst uitkeert aan de aandeelhouders. De uitkering van vorig jaar ligt daar met 4,4 miljard dollar (66%) flink boven.
Conclusie
De jaarresultaten van BHP Billiton lagen grotendeels in de lijn van de verwachtingen, maar de grondstoffen – die de grootste bijdrage aan de bedrijfswinst leveren – zijn na de recente prijsstijging wel kwetsbaar voor een correctie. BHP noteert bovendien met een behoorlijke premie tegenover Rio Tinto. Op fundamentele gegevens valt dat niet te verantwoorden. We zouden daarom de posities afbouwen, om later weer goedkoper in te stappen.
Advies: verkopen
Risico: gemiddeld
Rating: 3B
Munt: Brits pond
Markt: Londen
Beurskapitalisatie: 82,9 miljard pond
K/w 2016: 17
Verwachte k/w 2017: 16
Koersverschil 12 maanden: +37%
Koersverschil sinds jaarbegin: +2%
Dividendrendement: 4,6%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier