Positief momentum voor UCB

. © BelgaImage
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het aandeel van UCB presteert de jongste tijd opvallend sterk in een moeilijk beursklimaat. Het bedrijf zit op schema om zijn jaarprognose te halen.

Dat bleek uit het derdekwartaalrapport. De omzet steeg in de eerste negen maanden met 3,3 procent tot 3,44 miljard euro. Zonder wisselkoerseffecten bedroeg de stijging 6 procent. In de eerste jaarhelft klom de groepsomzet met 2 procent tot 2,27 miljard euro (+6%).

De vijf kernproducten van UCB – Cimzia (immunologie); Vimpat, Keppra en Briviact (epilepsie); en Neupro (Parkinson en rustelozebenensyndroom) – boekten een stevige omzetgroei (+6%) tot 2,78 miljard euro (+12% zonder wisselkoerseffecten). Cimzia boekte 3 procent meer omzet (1,05 miljard euro). Vimpat (+13% tot 795 miljoen euro) en de nieuwkomer Briviact (+70% tot 97 miljoen) kenden de grootste groei. Oudgediende Keppra stabiliseerde op 608 miljoen euro, terwijl Neupro licht terugviel (-1% tot 228 miljoen).

De verwachtingen voor 2018 bleven ongewijzigd: een omzetvork van 4,5 à 4,6 miljard euro, een recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) van 1,3 à 1,4 miljard en een recurrente nettowinst per aandeel van 4,3 à 4,7 euro. In het eerste halfjaar klom de rebitda met een beter dan verwachte 7 procent, tot 794 miljoen euro (+12% zonder wisselkoerseffecten). De nettowinst nam met 27 procent toe tot 574 miljoen euro, en de recurrente nettowinst met 22 procent tot 3,09 euro.

Het nieuws uit de klinische pijplijn was de jongste tijd gemengd. Een tegenvaller was de gefaalde fase IIb-studie met dapirolizumab pegol (in ontwikkeling met partner Biogen) bij patiënten met systemische lupus, een moeilijk te behandelen auto-immuunziekte. De ontstekingsremmer bimekizumab, een kandidaat-geneesmiddel met een nieuw werkingsmechanisme, boekte dan weer positieve fase IIb-resultaten in een studie bij patiënten met psoriatische artritis. Dit jaar nog starten twee fase III-studies en in 2019 krijgen we de fase III-studieresultaten bij patiënten met psoriasis.

Daarnaast is het uitkijken naar verdere studieresultaten met rozanolixizumab. Met dat kandidaat-geneesmiddel tegen auto-immuunziekten zit UCB in het vaarwater van ARGX-113 van Argenx. Rozanolixizumab zit minstens een jaar achterop in de klinische ontwikkeling, en boekte tegenover ARGX-113 tot nog toe minder sterke werkingsresultaten met vooral hogere veiligheidssignalen. Dat bleek onlangs nog bij de presentatie van fase II-resultaten in de spierziekte myasthenia gravis. UCB start in de tweede helft van 2019 een fase III-studie voor die indicatie. UCB presenteert begin december, op de bloedziekteconferentie ASH, wellicht fase IIa-studieresultaten met rozanolixizumab in de bloedziekte ITP.

Tot slot is het uitkijken naar de ontwikkelingen rond Evenity. Binnenkort geeft de CHMP, het Europese adviesorgaan van het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA), advies over de Europese goedkeuring van dat kandidaat-geneesmiddel tegen osteoporose. Vorig jaar moest UCB het goedkeuringsdossier bij het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap (FDA) opnieuw indienen nadat in een fase III-studie mogelijke hartproblemen waren opgedoken. De FDA beslist in de zomer van 2019 over de goedkeuring. De markt rekent op een goedkeuring, maar schat het commerciële potentieel wel lager in dan het blockbuster-potentieel van voorheen. UCB zoekt ook externe groei om de omzet en de winstmarge na 2021 minstens op peil te houden.


Conclusie

De waardering blijft aanvaardbaar, tegen 16,3 keer de verwachte winst 2018 en een ondernemingswaarde (ev) van 11,6 keer de verwachte bedrijfskasstroom (ebitda) 2018. Voorlopig is het aandeel nog te behouden, maar rond 80 euro wacht wel een stevige weerstand. Een investering in moederholding Tubize blijft de voorkeur genieten door de hoge korting op de intrinsieke waarde.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 75,56 euro

Ticker: UCB BB

ISIN-code: BE0003739530

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 14,7 miljard euro

K/w 2017: 18,3

Verwachte k/w 2018: 16,3

Koersverschil 12 maanden: +22%

Koersverschil sinds jaarbegin: +13%

Dividendrendement: 1,6%

Partner Content