Picanol boekt nieuwe recordomzet

© TR

De omzet van Picanol steeg in de eerste jaarhelft met 11 procent. Vooral uit de agro-industrie kwamen meer orders. De enige valse noot kwam van Tessenderlo Group.

Vorig jaar werden alle records verpulverd en de beurskoers bleef ook in de loop van dit jaar serieus stijgen. Dan ligt de lat hoog: het beste jaar uit de geschiedenis van Picanol overtreffen. Met een goed gevuld orderboek voor de rest van het jaar en een recordomzet in de eerste zes maanden zit er een nieuw recordjaar _ zeker in omzettermen _ aan te komen. De enige dissonante klank in het verhaal was Tessenderlo Group, waarvan Picanol de belangrijkste aandeelhouder is met ruim 36 procent van de aandelen en waar de omzetgroei niet gevolgd werd door een winststijging. Daardoor zakte de winstbijdrage van Tessenderlo in het nettoresultaat van 12,3 miljoen euro in de eerste zes maanden van 2016 naar 5,8 miljoen euro voor het eerste semester dit jaar.

Los daarvan krijgt Picanol wel een fraai rapport. Vooral omdat het eerste halfjaar van 2016 al sterke cijfers had opgeleverd. De omzet in de eerste jaarhelft steeg met 35 miljoen euro tot 364,7 miljoen euro. Dat is 11 procent beter dan de 329,7 miljoen euro van de eerste zes maanden van 2016. Picanol is en blijft de beste van de klas als wereldspeler in zowel de lucht- als de grijpertechnologie, met ook een zeer sterk dienstenaanbod voor de kopers van de weefmachines. Voor het eerst sinds lang bleef de afdeling Weaving (omzet +10%) in termen van omzetgroei achter op de groei van de divisie Industries (+15%), wat moet helpen de cycliciteit van de weefmachines uit te vlakken. Vooral uit de agro-industrie kwamen weer meer orders, zodat het werk voor derden met 19 procent toenam. Daarnaast konden de afdelingen Proferroen PsiControl nieuwe klanten en nieuwe opdrachten in de wacht slepen.

De bedrijfswinst (ebit) klom van 66,9 naar 71,1 miljoen euro, een beperkte toename van 6,3 procent. De ebit-marge daalde van 20,3 naar 19,5 procent door duurdere grondstoffenprijzen. De nettowinst op groepsniveau zakte van 60,4 naar 58,0 miljoen euro (3,28 euro per aandeel), waarvan dus slechts 5,8 miljoen euro van Tessenderlo Group. De bijdrage tot het nettoresultaat van Picanol bedroeg zodoende 10 procent. Zonder rekening te houden met Tessenderlo is er wel een klim van de nettowinst met 8,5 procent (van 48,1 naar 52,2 miljoen euro). Ook dat is nog iets minder sterk dan de omzettoename.

De resultaten waren dus minder goed dan vorig jaar. De koersreactie viel dan ook mee, gezien de koers bijzonder fors is gestegen het afgelopen jaar. Het orderboek blijft goed gevuld, zodat het management op een licht hogere omzet voor 2017 rekent tegenover de recordomzet van 639,8 miljoen euro vorig jaar. Opvallend was de uitspraak van de CEO en referentie-aandeelhouder Luc Tack dat, gezien de kaspositie van 100 miljoen euro, hij uitkijkt naar kansen om naast de weefmachines en een verdere verhoging van de positie in Tessenderlo nog een derde poot in de groep te brengen.


Conclusie

We blijven bij onze winstprognose van 6 euro per aandeel voor 2007. De waardering ligt vandaag beduidend boven het langjarig gemiddelde. Sinds midden 2009 hanteren we een koopadvies voor het aandeel, ondanks een verdertigvoudiging van de koers. Maar bij de jaarcijfers zijn we naar een neutraal advies overgeschakeld en op basis van de halfjaarcijfers blijven we daar bij.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 1,85 miljard euro

K/w 2016: 15,5

Verwachte k/w 2017: 15

Koersverschil 12 maanden: +53%

Koersverschil sinds jaarbegin: +35%

Dividendrendement: 0,1%

Partner Content