Picanol

Picanol evolueert naar Picanobel, van een wereldvermaarde producent van weefmachines naar een monoholding boven Picanol Tessenderlo Group, een industriële groep met vier polen.

In de zomer van 2013 werd de zaken- en de beleggingswereld verrast toen de West-Vlaamse producent van weefmachines Picanol – voor 89% in handen van de industrieel Luc Tack – aankondigde ongeveer 200 miljoen eigen overtollige liquiditeiten te willen gebruiken om de referentieaandeelhouder van Tessenderlo Group te worden. Dat gebeurde eind dat jaar door de participatie van 27,6% van de Franse staatsholding SNPE over te kopen tegen 22 EUR per aandeel of een totale aankoopprijs van 192,6 miljoen EUR.

Wat ging een wereldvermaarde weefgetouwenfabrikant met vooral activiteiten in de opkomende landen zoeken bij een chemiebedrijf dat vooral op Europa is gericht, met als belangrijkste activiteiten de productie van gespecialiseerde meststoffen en gelatine? De uitleg van architect en Trends Manager van het Jaar Luc Tack was even helder als verrassend: het zeer cyclische Picanol diende aangevuld met minder conjunctuurgevoelige activiteiten in een andere geografische zone. Eenvoudige risicospreiding dus.

In de twee voorbije jaren nam Tack via Picanol, maar ook persoonlijk (via de vennootschap Symphony Mills) elke gelegenheid te baat – vooral bij de kapitaalverhoging – om zijn belang in Tessenderlo verder op te drijven. Tegenwoordig controleert Tack 34,3% van het chemiebedrijf (31,3% via Picanol, 3% rechtstreeks). Het was dan ook een minder grote schok, toen werd aangekondigd dat Picanol de controle over Tessenderlo Group neemt en dat het wordt omgedoopt tot Picanol Tessenderlo Group. De fusie tot één Belgische industriële groep gebeurt door de inbreng van de industriële activiteiten van Picanol bij Tessenderlo in ruil voor de uitgifte, normaal in de eerstvolgende weken nog, van afgerond 26 miljoen nieuwe aandelen van Tessenderlo Group tegen een prijs van 31,5 EUR per aandeel (premie van 17,5% tegenover de koers op moment van aankondiging).

Picanol behoudt de eigen cash van circa 50 miljoen EUR en de opgebouwde participatie van 31,3% in het chemiebedrijf. Dat betekent dat met een waarde van 811,6 miljoen EUR de industriële activiteiten in die transactie 50% hoger worden gewaardeerd dan de waarde op de beurs voor de mededeling. Als de deal ook door de algemene vergadering van Tessenderlo Group wordt goedgekeurd – daar heeft Luc Tack geen meerderheid – dan krijgt Picanol de nieuwe naam Picanobel en wordt het een monoholding, zoals Tubize dat is voor UCB en Solvac voor Solvay. Een familiale controleholding – Picanobel zal bij goedkeuring 57% van Picanol Tessenderlo Group bezitten en de facto dus controleren – waarop traditioneel ook een stevige korting tegenover de intrinsieke waarde wordt geplakt.

De koers van Picanol is dan ook zowat 15% gedaald sinds de aankondiging, ondanks de erg hoge waardering van de industriële belangen. Gerekend tegen de huidige Tessenderlo-koers en met de bijna 3 EUR per aandeel cash erbij is nu al sprake van een kleine 25% discount ten opzichte van de intrinsieke waarde.


Conclusie

Picanol evolueert naar Picanobel, van een wereldvermaarde producent van weefmachines naar een monoholding boven Picanol Tessenderlo Group, een industriële groep met vier polen (agro, biovalorisatie, industriële oplossingen en weefmachines). We staan positief tegenover de transactie en kijken vooral uit naar wat er met de cashpositie van Picanol zal gebeuren.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content