Perrigo herrijst uit zijn as

© reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Wall Street reageerde uitgelaten op de derdekwartaalcijfers van Perrigo. De kater van Omega Pharma lijkt stilaan doorgespoeld. Het aandeel is aantrekkelijk geprijsd.

Wall Street reageerde uitgelaten op de derdekwartaalcijfers van Perrigo, net zoals op de cijfers over het tweede kwartaal. Een stijging met bijna 7 dollar, of ruim 8 procent, was de jongste jaren erg ongebruikelijk.

Vorig jaar zijn we begonnen de Amerikaanse wereldspeler in voorschriftvrije (OTC) en generische producten (Rx) te volgen. Het bedrijf was jarenlang een van de beste beleggingen op Wall Street. Het aandeel ging van minder dan 20 dollar in het voorjaar 2009 naar iets meer dan 200 dollar in het voorjaar van 2015. De beurswaarde van Perrigo klom van minder dan 3 miljard eventjes richting 30 miljard dollar.

Het was in die periode, in het najaar van 2014, dat Perrigo bereid was 3,6 miljard euro, inclusief 1,1 miljard euro schulden, op tafel te leggen voor het Omega Pharma van Marc Coucke. Perrigo voelde de hete adem van potentiële overnemers in de nek. Perrigo had tot driemaal toen een overnamebod van de farmareus Mylan afgewezen. De combinatie van de dure overname en de arrogante afwijzing van het overnamebod deed een droom omslaan in een nachtmerrie voor de bedrijfsleiding van Perrigo. Ongeveer de helft van het overnamebedrag werd afgeschreven.

Perrigo diende een claim in tegen de vroegere eigenaars, Coucke en het fonds Waterland, en beschuldigt hen ervan dat ze de omzet hebben opgesmukt door opgeslagen producten als omzet te boeken. Coucke diende een tegenclaim in, want hij werd voor de helft in Perrigo-aandelen betaald, die vanaf de top met zowat twee derde in waarde zijn gedaald.

Er kwam dan ook flink wat zand in de groeimachine van Perrigo. Maar de kater van Omega Pharma lijkt stilaan doorgespoeld. De kwartaalomzet lag met 1,2 miljard dollar in de lijn van de verwachtingen (30 miljoen boven de analistenconsensus) en in de lijn van de verwachte jaaromzet van 4,8 à 4,9 miljard dollar (5,2 miljard dollar in 2016).

Deels door winstverbeteringsprogramma’s kwam de recurrente winst (zonder eenmalige elementen) in het tweede kwartaal uit op 197 miljoen dollar, of 1,39 dollar per aandeel. Dat was zelfs beter dan de hoogste verwachting van alle analisten, en maar liefst 28 dollarcent beter dan de gemiddelde analistenverwachting van 1,11 dollar per aandeel (vork tussen 0,89 en 1,26 dollar).

Bij de publicatie van de jaarcijfers over 2016 mikte Perrigo nog op een resultaat binnen de vork van 4,15 tot 4,50 dollar per aandeel voor 2017. Maar na de cijfers over het derde kwartaal trok het die verwachting op tot 4,80 à 4,95 dollar per aandeel, terwijl de analistenconsensus 4,59 dollar per aandeel bedroeg. Intussen is de gemiddelde verwachting van de analisten opgelopen tot 4,88 dollar per aandeel (5,07 dollar in 2016).

Vanaf 2018 wordt op een verder herstel van de omzet en de winst gemikt. De markt mikt gemiddeld op 5 miljard dollar omzet voor 2018 en op 5,1 miljard voor volgend jaar. De gemiddelde winstverwachting per aandeel ligt op 5,36 dollar per aandeel in 2018 en op 5,75 dollar per aandeel in 2019.

Conclusie

We zijn tevreden dat we op een gunstig moment met de opvolging van Perrigo van start zijn gegaan. We handhaven ons positieve advies, nadat de kwartaalcijfers hebben bevestigd dat de kater van Omega Pharma verteerd raakt. Het aandeel is aantrekkelijk geprijsd, tegen 17 keer de verwachte winst voor dit jaar en minder dan 16 keer die voor volgend jaar, en tegen 13,7 keer de verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) voor 2018.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Koers: 91,80 dollar

Ticker: PRGO US

ISIN-code: IE00BGH1M568

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 12,9 miljard dollar

K/w 2016: 27,5

Verwachte k/w 2017: 19

µKoersverschil 12 maanden: +19%

Koersverschil sinds jaarbegin: +5%

Dividendrendement: 0,7%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content