Pan American Silver presteert beter dan de zilverprijs

© reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Pan American Silver heeft het jaar goed ingezet en handhaaft zijn prognoses voor het volledige boekjaar. De groei moet komen van de uitbreiding van de productie en van hogere metaalprijzen.

Het aandeel van de Canadese mijngroep Pan American Silver (PAAS) doet het dit jaar beduidend beter dan de zilverprijs. PAAS klom dit jaar al 17 procent hoger, terwijl zilver uitgedrukt in dollar na vijf maanden in 2018 met een negatief rendement van ruim 3 procent noteert. Er zijn verscheidene verklaringen voor die outperformance. Ten eerste ontgint PAAS niet alleen zilver, maar meerdere metalen. Het aandeel van zilver in de groepsomzet is zelfs teruggevallen tot minder dan de helft. Goud staat in voor ongeveer een kwart en basismetalen (zink, lood en koper) voor 30 procent. De basismetalen scoorden het afgelopen jaar beter dan de edelmetalen.

Het groeiprofiel van PAAS is een andere verklaring voor die betere prestatie. De mijnen van de groep produceerden vorig jaar 25 miljoen troy ounce zilverequivalent (inclusief basismetalen) en 160.000 troy ounce goud. De prognoses voor het lopende boekjaar bedragen 25 à 26,5 miljoen troy ounce zilverequivalent en 175.000 à 185.000 troy ounce goud. Tegen het einde van dit decennium wil PAAS voorbij de grens van 30 miljoen troy ounce zilver gaan.

De mijngroep wedt daarvoor op verscheidene paarden. Dolores en La Colorada, de twee Mexicaanse mijnen, zijn de hoeksteen van PAAS. Beide mijnen worden uitgebreid, waardoor de productie en de reserves fors toenemen. Met Manantial Espejo bezit PAAS een mijn in Argentinië. Dat land wordt in de toekomst aan belangrijker voor de groep, die er met Cose en Joaquin over twee projecten beschikt. Beide zitten op schema. Een mogelijke troefkaart voor PAAS is het Navidad-project met 67,8 miljoen troy ounce aan zilverreserves. Navidad is gelegen in de Argentijnse provincie Chubut, maar de lokale overheden zijn tegen mijnbouw gekant. Er lopen onderhandelingen met de lokale en de federale regering om dat verbod al dan niet gedeeltelijk op te heffen, maar de uitkomst is onzeker. In hun modellen kennen de analisten geen waarde toe aan Navidad.

De mijnbouwactiviteiten leverden in het eerste kwartaal 207 miljoen dollar op, of 4,2 procent meer dan een jaar eerder. De zilverproductie lag met 6,1 miljoen troy ounce net iets lager dan een jaar eerder (6,2 miljoen), terwijl ook de gemiddelde ontvangen zilverprijs met 16,78 dollar iets lager uitkwam (17,44 dollar). Dat werd gecompenseerd door de toename van de goudproductie (+22% naar 46.200 troy ounce), terwijl ook de opbrengst met 1333 dollar per troy ounce beduidend boven het niveau van een jaar eerder lag (1219 dollar). Ook de hogere prijzen van de basismetalen droegen bij aan de hogere omzet.

De aangepaste nettowinst klom naar 30,7 miljoen dollar, of 0,2 dollar per aandeel. Dat lag boven de consensusverwachting van 0,16 dollar per aandeel en het niveau van vorig jaar (0,09 dollar). PAAS had aan het einde van het eerste kwartaal bijna 225 miljoen dollar in kas. Samen met een ongebruikte kredietlijn van 300 miljoen dollar bedraagt de beschikbare liquiditeit ruim een half miljard dollar. De mijngroep heeft geen bankschulden, maar enkel een leasingschuld van 10 miljoen dollar. Het kwartaaldividend werd vastgelegd op 0,035 dollar per aandeel. PAAS plant dit jaar 150 à 155 miljoen dollar aan kapitaaluitgaven.

Conclusie

PAAS heeft het jaar goed ingezet en handhaaft zijn prognoses voor het volledige boekjaar. De groei moet komen van de uitbreiding van de productie en van hogere metaalprijzen. De productie-uitbreiding heeft de mijngroep zelf in de hand en de pijplijn aan nieuwe projecten oogt veelbelovend. De lage kostenstructuur en de sterke balans zijn een troef. We denken dat het neerwaartse prijsrisico voor zilver bijzonder klein is en handhaven daarom het positieve advies.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 17,78 dollar

Ticker: PAAS US

ISIN-code: US6516391066

Markt: New York Stock Exchange

Beurskapitalisatie: 2,65 miljard dollar

K/w 2017: 25

Verwachte k/w 2018: 23

Koersverschil 12 maanden: +4%

Koersverschil sinds jaarbegin: +16%

Dividendrendement: 0,8%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content