Orange Belgium kijkt weer vooruit
De markt is blij dat Orange Belgium weer een dividend uitkeert, al blijft het rendement nog beperkt. Na enkele moeilijke jaren kan de groep operationeel vooruitkijken door de uitbreiding van haar aanbod.
De overstap van een zuiver mobiele operator naar een volwaardige telecomaanbieder was vorig jaar het belangrijkste wapenfeit van de Frans-Belgische telecomgroep. Dat viel samen met de naamsverandering van Mobistar naar Orange Belgium. Door de vrijmaking van het kabelnetwerk kan Orange Belgium sinds vorig jaar ook breedbanddiensten zoals digitale televisie en internet aanbieden. Het doet daarvoor een beroep op het netwerk van Telenet (Vlaanderen) en Voo (Wallonië). Het bedrijf wist eind vorig jaar 33.400 nieuwe klanten te verleiden voor zijn kabeldiensten. Bijna de helft daarvan kwam erbij in het vierde kwartaal. Orange Belgium streeft tegen het einde van dit decennium naar een marktaandeel van 10 procent.
Vergelijkende studies in de Europese Unie tonen aan dat de tarieven voor mobiele telefonie in België vrij laag zijn. In gecombineerde pakketten daarentegen behoren de Belgische aanbieders tot de duurste. Orange Belgium wil daar verandering in brengen en hoopt met een marketingcampagne en scherpe prijzen jaarlijks 100.000 nieuwe klanten aan te trekken. De extra kabelinkomsten zijn nodig, want Orange Belgium ziet binnenkort afnemers van capaciteit op zijn mobiele netwerk vertrekken. De grootste daarvan is Telenet, dat door de overname van Base over een eigen mobiel netwerk beschikt. Telenet blijft nog tot eind volgend jaar klant bij Orange Belgium om de migratie vlot te laten verlopen.
Ook de daling en de uiteindelijke afschaffing van de roamingtarieven (buitenlandse oproepen) wegen al geruime tijd op de opbrengsten van de mobiele operatoren. Orange Belgium zag zijn omzet uit telefonie vorig boekjaar met 0,7 procent groeien naar 1,09 miljard euro. Exclusief de lagere roamingtarieven zou die groei op 3,4 procent zijn uitgekomen. Voor 2017 wordt de impact op de omzet en de bedrijfskasstroom (ebitda) op respectievelijk 36,4 en 31,9 miljoen euro geschat.
De pil wordt gelukkig verguld door de sterke groei van het mobielegegevensverkeer. Dat nam vorig jaar met 68 procent toe. De kapitaaluitgaven daalden met 13,2 procent naar 148,8 miljoen euro, doordat de grootste investeringen in 4G (snel mobiel dataverkeer) achter de rug zijn. De bedrijfskasstroom (ebitda) steeg met 14,4 procent naar 315,7 miljoen euro. In dat cijfer zit de terugname van een eerder geboekte provisie voor de zogenoemde pyloonbelasting, die door het Grondwettelijk Hof werd afgeschoten. Zonder die heffing kwam de ebitda uit op 300,2 miljoen euro, een stijging met 1,1 procent op jaarbasis en aan de bovenkant van de eigen verwachtingen (280 tot 300 miljoen).
Orange Belgium bouwde zijn nettoschuld met 17 procent op jaarbasis af naar 338 miljoen euro. Dat komt overeen met 1,1 keer de ebitda, tegenover nog 1,3 keer een jaar eerder. Het management besliste daarom dat er voor het eerst sinds 2013 opnieuw ruimte is voor een dividend. De telecomgroep keert 0,5 euro per aandeel uit op 17 mei. Orange Belgium mikt voor 2017 op een verdere omzetgroei, zonder in detail te treden. De ebtida zal met 290 tot 310 miljoen euro op jaarbasis stabiliseren.
Conclusie
De markt is blij met de terugkeer van het dividend, al blijft het rendement nog beperkt. Na een aantal moeilijke jaren kan Orange Belgium operationeel vooruitkijken door de uitbreiding van het aanbod. Maar een echt hoge groei moet niet worden verwacht. Het aandeel noteert tegen 5,5 keer de bedrijfskasstroom. Dat is wel beduidend goedkoper dan zijn sectorgenoten.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Munt: euro
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 1,3 miljard
K/w 2016: 17,1
Verwachte k/w 2017: 19,2
Koersverschil 12 maanden: +16%
Koersverschil sinds jaarbegin: +10,5%
Dividendrendement: 2,3%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier