Onzekerheid nog niet verdwenen voor Qualcomm
De euforie na de gewonnen veldslag met Apple ebde al snel weg door een uitspraak van de FTC. In het slechtste geval moet het hele bedrijfsmodel op de schop.
We schreven al dat de uitkomst van het patentgeschil met Apple bepalend was voor de richting die het aandeel van Qualcomm op korte termijn zou uitgaan. Die voorspelling kwam uit, want na de overeenkomst tussen beide bedrijven werd Qualcomm bijna de helft duurder. Maar het aandeel kon die winst niet vasthouden. Voor Apple was een vergelijk een noodzaak. Het moest dringend een 5G-versie van de iPhone ontwikkelen om de verkoop van zijn sterproduct een nieuwe boost te geven. Apple had daarvoor zijn hoop gesteld op Intel, maar die halfgeleiderproducent gooide de handdoek in de ring om communicatiechipsets voor 5G te ontwikkelen. Huawei was om politieke en veiligheidsredenen geen optie en zelf een chip ontwikkelen, zou veel te lang duren. Apple had geen andere keuze dan weer een beroep te doen op Qualcomm.
Qualcomm en Apple sloten een overeenkomst voor de komende zes jaar. Qualcomm zal Apple van chipsets voorzien. De achterstallige royaltybetalingen van Apple bedragen 4,5 tot 4,7 miljard dollar. Daardoor zal de omzet in het lopende kwartaal uitkomen op het uitzonderlijk hoge niveau van 9,2 tot 10,2 miljard dollar. Qualcomm stelde na het bereiken van de deal met Apple zijn winstverwachting met 2 dollar per aandeel opwaarts bij.
Maar de ontnuchtering volgde snel, toen de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) vorige maand oordeelde dat Qualcomm de antitrustregels had overtreden. Volgens de instelling verstikt Qualcomm de concurrentie en gebruikers door te hoge royaltyvergoedingen op de patenten aan te rekenen. Het FTC hekelt ook het afsluiten van individuele afnameovereenkomsten tegen specifieke voorwaarden (zoals die met Apple) vanwege een gebrek aan transparantie. Door de uitspraak staat Qualcomm zeven jaar onder verhoogd toezicht van het FTC.
In de berichtgeving over Apple en het FTC raakten de kwartaalresultaten wat ondergesneeuwd. Die waren vrij goed, met een omzet van 6,9 miljard dollar, die ondanks de daling met 5,8 procent op jaarbasis toch een fractie boven de verwachtingen lag. De nettowinst klom van 330 naar 663 miljoen dollar, en de winst per aandeel lag met 77 dollarcent boven de consensusprognose van 71 dollarcent. Qualcomm trok vorig boekjaar 30 miljard dollar uit voor de inkoop van eigen aandelen als compensatie voor de mislukte overname van NXP Semiconductor. In 2018 heeft het daarvan al 22,5 miljard dollar opgesoupeerd. Dit jaar doet Qualcomm het kalmer aan, met iets meer dan 1 miljard dollar in de eerste twee kwartalen. Het voordeel is dat het aantal aandelen sinds de start van het inkoopprogramma met bijna een vijfde is geslonken, waardoor per aandeel meer winst overblijft. Het nadeel is dat de cashpositie van Qualcomm is afgenomen naar 10,4 miljard dollar, tegenover nog bijna 40 miljard dollar een jaar eerder.
De groep heeft haar schuldpositie teruggebracht van 23,1 naar 16,1 miljard dollar. Het kwartaaldividend bleef ongewijzigd op 62 dollarcent per aandeel, wat tegen de huidige koers een rendement van 3,5 procent oplevert
Conclusie
De euforie na de deal met Apple ebde weg door de uitspraak van de FTC. In het slechtste geval moet het hele bedrijfsmodel op de schop, wat wellicht leidt tot de opsplitsing in een chip- en een patentendivisie. Zover is het nog lang niet, want de beroepsprocedures zullen tijd kosten. Ook de impact van de handelsoorlog op de activiteiten is nog niet duidelijk. Ondanks de gewonnen veldslag met Apple houdt de onzekerheid nog aan. We blijven voorlopig aan de zijlijn staan.
Advies: houden/afwachten
Risico: hoog
Rating: 2C
Koers: 69,59 dollar
Ticker: QCOM US
Markt: New York Stock Exchange
ISIN-code: US7475251036
Beurskapitalisatie: 86,6 miljard dollar
K/w 2018: 22
Verwachte k/w 2019: 18
Koersverschil 12 maanden: +22%
Koersverschil sinds jaarbegin: +21%
Dividendrendement: 3,6%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier