Omzetgroei bij IBM is van korte duur

© REP
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

IBM kon de lijn van de vorige kwartalen niet doortrekken en blijft het moeilijk hebben om zijn omzet duurzaam te laten groeien. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar ook de winstgevendheid verbetert niet.

Vorig jaar maakte IBM een einde aan een reeks van 22 opeenvolgende kwartalen met een teruglopende omzet. De technologiereus kon daarna drie opeenvolgende kwartalen weer met groei uitpakken, maar aan die korte reeks kwam al snel een einde. In de periode tussen juli en september, het derde kwartaal van het fiscale boekjaar, daalde de omzet van IBM met 2 procent op jaarbasis naar 18,76 miljard dollar. Dat cijfer lag ruim 300 miljoen dollar onder de consensusprognoses. IBM wijst als verklaring naar de dollar. Bij constante wisselkoersen blijft de omzet op jaarbasis zo goed als ongewijzigd.

Na drie kwartalen in het boekjaar 2018 ligt de omzet met 57,8 miljard dollar 2 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. IBM maakt zich sterk dat de omzet in 2018 hoger uitkomt dan vorig jaar. De nettowinst daalde met 1 procent naar 2,7 miljard dollar, maar door de daling van het aantal aandelen in omloop klom de winst per aandeel met 1 procent naar 2,94 dollar. Zonder eenmalige elementen steeg de winst per aandeel met 5 procent naar 3,42 dollar, licht boven de consensusverwachting van 3,4 dollar. De brutowinstmarge bleef op groepsniveau ongewijzigd op 46,9 procent.

De koers daalde als eerste reactie met ruim 7 procent na de bekendmaking van die cijfers. De achteruitgang van de omzet was deels toe te schrijven aan de afdeling Systems (hardware en software voor besturingssystemen). In het tweede kwartaal klom de omzet van dat segment nog met een vijfde door de sterke groei van de mainframeverkopen. Maar de levenscyclus van het huidige gamma loopt ten einde, waardoor de groei van de afdeling in het derde kwartaal beperkt bleef tot 1 procent.

De grootste ontgoocheling kwam van het Cognitive Solutions-segment, waar onder meer het IBM Watson-gamma (kunstmatige intelligentie) deel van uitmaakt. De omzet van die afdeling ging in het tweede kwartaal met 5 procent achteruit tot 4,1 miljard dollar, onder de consensusverwachting van 4,3 miljard dollar. De brutomarge daalde van 78,7 procent naar 76 procent. Global Business Services (outsourcing diensten) presteerde met een omzet van 8,3 miljard dollar iets onder de verwachte 8,4 miljard, maar liet wel een stijging van de winstmarge optekenen (42,1%). De cloudinkomsten namen met 10 procent toe tot 4,5 miljard dollar. In het tweede kwartaal lag de groei nog bijna dubbel zo hoog.

IBM boekte in het derde kwartaal een vrije kasstroom van 2,2 miljard dollar, tegenover 2,5 miljard dollar een jaar eerder. Het management voorspelt voor 2018 een cijfer van 12 miljard dollar. IBM keerde in het derde kwartaal 2 miljard dollar uit aan de aandeelhouders, waarvan 1,4 miljard dollar aan dividenden en 0,6 miljard via de inkoop van eigen aandelen. Dat brengt het totale bedrag over de voorbije twaalf maanden op 8,7 miljard dollar (5,6 miljard dollar aan dividenden en 3,1 miljard dollar aan aandeleninkopen). IBM heeft voor het lopende inkoopprogramma nog een budget van 1,4 miljard dollar beschikbaar. Het aantal uitstaande aandelen is de voorbije twaalf maanden met 2 procent gedaald.

De groep sloot het derde kwartaal af met een cashpositie van 14,7 miljard dollar. Van de totale groepsschuld van 46,9 miljard dollar kan 30,4 miljard dollar worden toegeschreven aan de financieringsdivisie. IBM mikt voor het volledige boekjaar 2018 nog altijd op een winst per aandeel van minstens 13,8 dollar.


Conclusie

IBM kon de lijn van de vorige kwartalen niet doortrekken en blijft het moeilijk hebben om tot duurzame omzetgroei te komen. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, als de winstgevendheid sprongen vooruitmaakt. Maar ook daar raakt de technologiegroep niet verder dan een status quo. Vanwege de waardering die onder het beursgemiddelde ligt, de hoge kasstromen en de genereuze aandeelhoudersuitkeringen mag IBM wel in portefeuille blijven.

Advies: afwachten/houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 134,05 dollar

Ticker: IBM US

ISIN-code: US4592001014

Markt: New York Stock Exchange

Beurskapitalisatie: 122,4 miljard dollar

K/w 2017: 10

Verwachte k/w 2018: 10

Koersverschil 12 maanden: -5%

Koersverschil sinds jaarbegin: -13%

Dividendrendement: 4,7%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content