Nvidia is niet onderhevig aan de zwaartekracht

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Ondanks vier opeenvolgende kwartalen met een omzetdaling noteert het aandeel in de buurt van een historisch record. De verwachtingen voor volgend jaar zijn hooggespannen.

De halfgeleiderindustrie maakt een moeilijk jaar door. De verkoopt daalt als gevolg van de globale groeivertraging. Daardoor bouwen afnemers hun voorraden af en verminderen ze hun bestellingen. Dat wordt versterkt door de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Bedrijven als Intel en AMD presteren goed, maar Nvidia ontgoochelt. Het datacentersegment van de groep heeft last van de instorting van de prijzen van cryptomunten, waardoor er minder vraag was naar rekenkracht in die niche.

Sinds het vierde kwartaal van vorig jaar daalt de omzet op jaarbasis. Dat was ook het geval in het derde kwartaal van het boekjaar 2019. De omzet daalde voor het vierde opeenvolgende kwartaal met 5,3 procent op jaarbasis naar 3,01 miljard dollar. Op kwartaalbasis was er wel een groei met bijna 17 procent. De gamingdivisie boerde 6 procent achteruit, maar met een omzet van 1,66 miljard dollar staat de afdeling in voor ruim de helft van de groepsomzet.

Hoewel AMD de voorbije kwartalen sterk komt opzetten, blijft Nvidia dominant in het segment van grafische halfgeleiders (GPU’s) met een marktaandeel van 73 procent. Nvidia dankt dat aan de alliantie met Nintendo. De groep levert GPU’s voor de Switch-spelconsole. De Switch wordt binnenkort in China aangeboden, wat voor een groei-impuls kan zorgen. Het blijft wel afwachten wat de impact van de handelsoorlog zal zijn op het succes van de Switch in China.

De datacenterafdeling haalde een omzet van 726 miljoen dollar. Het gaat om halfgeleiders die in servers voor cloud computing worden gebruikt. Een belangrijke toepassing is kunstmatige intelligentie. Ook de komst van 5G kan het datacentersegment een boost geven. Nvidia wil sterk groeien in die niche en kaapte eerder dit jaar het Israëlische Mellanox weg voor de neus van Intel voor 6,8 miljard dollar.

De brutomarge lag met 64,1 procent boven de verwachte 62,5 procent en ook hoger dan vorig jaar (61%). De halfgeleiderproducent profiteerde van hogere gemiddelde verkoopprijzen en lagere kosten voor componenten. Nvidia boekte een aangepaste nettowinst van 1,78 dollar per aandeel tegenover 1,97 dollar vorig jaar. Nvidia verwacht voor het lopende vierde kwartaal (tot eind januari) een omzet van 2,95 miljard dollar (plus of min 2%). Dat is iets onder de consensusverwachting van 3,06 miljard, maar het zal wel een einde maken aan de omzetdalingen op jaarbasis.

Over het volledige boekjaar zal de omzet ongeveer 8 procent lager liggen dan een jaar eerder. Voor 2020 wordt op een groei met 19 procent gerekend. Dat is erg ambitieus. Nvidia had na het derde kwartaal 9,8 miljard dollar in kas. Daar stond een schuld van 2,6 miljard dollar tegenover. De voorbije vier kwartalen genereerde het technologiebedrijf een vrije kasstroom van 2,8 miljard dollar. De financiële situatie is dus erg robuust. De groep keert een kwartaaldividend van 16 dollarcent per aandeel uit. De aandeleninkoop zal worden hernomen zodra de overname van Mellanox is afgerond. Dat gebeurt in het eerste kwartaal van volgend jaar.


Conclusie

Ondanks vier opeenvolgende kwartalen met een omzetdaling noteert het aandeel in de buurt van een historisch record. De verwachtingen voor volgend jaar zijn hooggespannen en de ruimte voor ontgoochelingen is erg klein. In 2020 zal Nvidia genieten van een gemakkelijke vergelijkingsbasis door het zwakke 2019. Ook het vooruitzicht op nieuwe aandeleninkopen ondersteunt de koers. Voorlopig hebben de wetten van de zwaartekracht ondanks de pittige waardering geen vat op Nvidia. Omdat het geen zin heeft om achter de koers aan te hollen, verlagen we het advies.


Advies: verkopen

Risico: gemiddeld

Rating: 3B

Koers: 209,42 dollar

Ticker: NVDA US

ISIN-code: US67066G1040

Markt: Nasdaq

Beurskapitalisatie: 128,2 miljard dollar

Verwachte k/w 2019: 31,5

Verwachte k/w 2020: 37

Koersverschil 12 maanden: +34%

Koersverschil sinds jaarbegin: +54%

Dividendrendement: 0,3%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content