Nieuwe winstwaarschuwing voor Deere

Deere bouwt zijn afhankelijkheid van de cyclische landbouwsector af en doet daarmee een goede zaak.

Voor de grootste naam in de wereld van de landbouwwerktuigen sluit het boekjaar 2018-2019 op 30 oktober. De resultaten over het derde kwartaal zijn dan ook al midden augustus bekendgemaakt. De Amerikaanse landbouwers zijn meer en meer bezorgd om de handelsoorlog met China en de impact op de export van landbouwproducten. De verkoop van tractoren staat onder druk door de handelsoorlog en de daardoor lage prijzen voor landbouwgewassen.

Deere haalde in het afgelopen kwartaal 59 procent van zijn omzet uit de landbouwactiviteiten. De resterende inkomsten komen uit materialen voor de wegen- en de bosbouw. Er is ook een financiële poot, die actief is in verhuur en leasing van vooral landbouwvoertuigen. Het aandeel van de landbouwactiviteiten is gezakt door de overname van Duitse Wirtgen Group,gespecialiseerd in machines voor wegenbouw. Met die duurste overname in zijn geschiedenis bouwt Deere zijn afhankelijkheid van de zeer cyclische landbouw af.

In het derde kwartaal zakte de omzet met 3 procent, naar 10,04 miljard dollar, tegenover 10,31 miljard dollar in hetzelfde kwartaal in 2018. Analisten hadden op meer gerekend. Zonder het overgenomen Wirtgen Group bedroeg de omzetdaling 6 in plaats van 3 procent.

Het bedrijfsresultaat (ebit) ging meer achteruit dan de omzet. Er was een daling van 9 procent, tot 990 miljoen dollar, versus 1,09 miljard dollar in dezelfde periode van het vorige boekjaar. Bij de landbouwactiviteiten zakte de bedrijfswinst met een forse 24 procent, door een 6 procent lagere omzet, hogere grondstoffenprijzen en hogere vrachtkosten. Bij Wirtgen ligt de rendabiliteit die boven het groepsgemiddelde.

Per aandeel kwam de aangepaste winst toch nog uit op 2,71 dollar, tegenover 2,59 dollar in het derde kwartaal van het boekjaar 2017-2018. De gemiddelde analistenverwachting was evenwel 2,84 dollar per aandeel. Daar blijft Deere dus bijna 5 procent onder. Zo blijft de winst per aandeel voor het derde kwartaal op rij onder de analistenconsensus. De koers ging na de bekendmaking van de cijfers dan ook lager, maar herstelde na de aankondiging van het management dat het in de kosten zal snoeien om de vertraging in de verkopen op te vangen. Transparency Market Research publiceerde enige tijd geleden ook een rapport dat de tractorenmarkt tegen 2026 boven 100 miljard dollar ziet stijgen, of een jaarlijkse gemiddelde groei van 4 procent per jaar.

De bedrijfstop schroefde de winstprognose voor het boekjaar 2018-2019 terug van 3,3 naar 3,2 miljard dollar. Eerder was ze al verlaagd van 3,6 naar 3,3 miljard. De gemiddelde analistenverwachting voor de jaaromzet daalde daarop van 35,1 miljard dollar naar 34,7 miljard. In het vorige boekjaar was er 33,4 miljard dollar omzet. Voor de winst per aandeel zakte de analistenconsensus van 10,51 naar 9,99 dollar. Vorig boekjaar bedroeg de winst per aandeel 9,39 dollar, waarmee het vorige record van 9,09 dollar per aandeel uit boekjaar 2012-2013 sneuvelde.


Conclusie

De aandelenkoers heeft het eigenlijk prima gedaan als we het effect van de handelsoorlog in rekening brengen. De koers komt weer in de buurt van de historische piek van februari 2018. Tegen een verwachte koers-winstverhouding van 16,5 en tegen de verhouding ondernemingswaarde (ev) ten opzichte van de bedrijfskasstroom (ebitda) van 13 is het aandeel voor ons weer ruim voldoende gewaardeerd. We zien dan ook flink wat aantrekkelijkere kansen in de landbouwsector, zoals de meststoffenproducenten.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 170,95 dollar

Ticker: DE US

ISIN-code: US2441991054

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 53,8 miljard dollar

K/w 2018: 17

Verwachte k/w 2019: 16,5

Koersverschil 12 maanden: +17%

Koersverschil sinds jaarbegin: +15%

Dividendrendement: 1,8%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content