Newmont Mining is financieel gezond

© REUTERS

De goudmijnen van Newmont Mining produceerden vorig jaar 7 procent meer goud dan in 2015. Het Amerikaanse bedrijf zet het komende jaar vooral in op eigen projecten, maar sluit een overname niet uit.

Het Amerikaanse Newmont Mining is na Barrick Gold uit Canada volgens volume de grootste goudproducent ter wereld. Eind vorig jaar beschikte de groep over twaalf operationele activa verspreid over vier geografische gebieden. Noord-Amerika staat in voor iets meer dan 40 procent van de productie. Australië neemt ook een belangrijke plaats in met een aandeel van bijna een derde in de groepsproductie. Daarna volgen Afrika (17%) en Zuid-Amerika (9%). Min of meer dezelfde verdeling is terug te vinden in de reserves. Newmont beschikte eind vorig jaar over 68,5 miljoen ounce aan reserves.

De mijnen van de groep produceerden vorig boekjaar gezamenlijk bijna 4,9 miljoen ounce goud. Dat is 7 procent meer dan in 2015. De verkoop van enkele activa en een tijdelijke daling van de productie in Nevada werd gecompenseerd door de opening van twee nieuwe mijnen. De ontwikkelingskosten van Merian in Suriname en Long Canyon in Nevada bleven respectievelijk 150 miljoen en 50 miljoen dollar onder het budget, een sterke prestatie. Merian zal jaarlijks 300.000 tot 375.000 ounce goud bijdragen. Long Canyon is met 100.000 tot 150.000 ounce een maatje kleiner. Bij beide mijnen liggen de productiekosten ook onder het groepsgemiddelde. De gemiddelde totale productiekosten daalden vorig jaar met 2 procent op jaarbasis naar 912 dollar per ounce. Voor dit jaar mikt Newmont op een productie tussen 4,89 en 5,37 miljoen ounce. De gemiddelde productiekosten zullen dit en volgend jaar licht toenemen om vanaf 2019 terug te dalen.

Door een afschrijving van 977 miljoen dollar op de waarde van de Yanacocha-mijn in Peru dook Newmont in het vierde kwartaal 344 miljoen dollar in het rood. Over het volledige boekjaar klom de aangepaste bedrijfskasstroom of ebitda met een kwart naar 2,36 miljard dollar. Newmont zette het voorbije decennium veel minder in op expansie dan de meeste sectorgenoten. Het voordeel van die strategie is dat de groep ook veel minder schulden moet meesleuren. Vorig jaar werd de nettoschuld met 1,3 miljard dollar verder afgebouwd naar 1,9 miljard dollar, tegenover nog 4,9 miljard dollar in 2013. Dat komt overeen met amper 0,8 keer de ebitda, wat een erg comfortabele positie is. Door de lagere schuld zullen de intrestlasten dit jaar met 16 procent dalen. Newmont heeft ook 2,81 miljard dollar in kas. Samen met de lopende kredietlijnen beschikt de groep over 5,7 miljard dollar aan liquiditeiten.

Het is de bedoeling de komende jaren vooral in te zetten op eigen projecten. Toch zijn overnames niet uitgesloten als zich een interessante opportuniteit voordoet. Zo is Newmont nog altijd geïnteresseerd in de Kalgoorlie-mijn in Australië. De Amerikanen bezitten al 50 procent, de rest is in handen van Barrick. Er zijn echter nog andere, Chinese, kapers op de kust. De vrije kasstroom steeg vorig jaar naar 784 miljoen dollar. Voor dit jaar wordt op ongeveer 1 miljard dollar gerekend. Newmont koppelde het dividend aan de goudprijs en verdubbelt de uitkering vanaf deze maand naar 5 dollarcent per kwartaal.


Conclusie

Newmont blijft onze favoriet bij de grote goudgroepen. Het bedrijf is financieel gezond met een lage schuldgraad en kasstromen die de lopende investeringen en de uitkering van het dividend volledig dekken. De productie zal de rest van het decennium stabiliseren, maar de pijplijn aan nieuwe projecten is wel goed gevuld. Newmont is aan anderhalf keer de boekwaarde nog altijd koopwaardig.


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Munt: Amerikaanse dollar

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 17,5 miljard dollar

K/w 2016: 23

Verwachte k/w 2017: 30

Koersverschil 12 maanden: + 27%

Koersverschil sinds jaarbegin: -3%

Dividendrendement: 0,3%

Partner Content