Newmont Mining

De lage kostenstructuur en de hoge reserves zijn de voornaamste pluspunten van Newmont.

Newmont Mining, met hoofdzetel in de Verenigde Staten, is na Barrick Gold de grootste goudproducent ter wereld. De groep is actief in de Verenigde Staten, Australië, Ghana, Peru en Indonesië. Ondanks de slabakkende goudprijs, die (in USD) zo goed als ongewijzigd noteert tegenover de start van 2015, presteert het aandeel met een klim van 30% een stuk beter dan de sectorgenoten. Dat komt enerzijds doordat Newmont vorig jaar was teruggevallen naar het laagste koersniveau sinds 2001, maar anderzijds ook doordat de groep de schulden sterk heeft afgebouwd en werk maakte van kostenbesparingen.

Het jaar werd sterk ingezet met resultaten die boven de verwachtingen uitkwamen. De mijnen van de groep produceerden gezamenlijk 1,21 miljoen ounce goud. Als we rekening houden met de verkoop van activa, betekent dat een toename met 100.000 ounce. De aangepaste nettowinst (exclusief afschrijvingen) lag met 229 miljoen USD een stuk boven het niveau van een jaar eerder (121 miljoen USD).

De totale productiekosten daalden met 18%, tot 849 USD per ounce. Ongeveer een derde van die sterke daling is te danken aan de lagere olieprijzen en de waardedaling van de Australische dollar (AUD). Nog eens 15% van de besparingen is toe te schrijven aan uitgestelde kapitaaluitgaven. Het gaat dus slechts voor ongeveer de helft om echte en duurzame kostenbesparingen. Bij geen enkele mijn kwamen de gemiddelde totale productiekosten boven 1000 USD uit. Newmont voorspelt voor het volledige boekjaar een productiekostprijs tussen 960 en 1020 USD per troy ounce. Dat cijfer zou moeten terugvallen naar 925 tot 1025 USD in 2017.

De goudproducent kwam recent in het nieuws met de overname van de Cripple Creek & Victor-mijn van AngloGoldAshanti in de Amerikaanse staat Colorado. De output van Cripple Creek & Victor bedroeg vorig jaar 211.000 ounce goud en 110.000 ounce zilver. Newmont maakt zich sterk dat het de productiekosten van de mijn met een tiende kan verminderen. Een geplande uitbreiding is al voor twee derde afgerond. Newmont moet nog ongeveer 200 miljoen USD investeren om de expansie af te ronden. Die moet de productie vanaf 2017 opkrikken naar 350.000 tot 400.000 ounce tegen een totale productiekostprijs van 825 tot 875 USD.

Om de transactie te financieren, gaf Newmont 29 miljoen nieuwe aandelen uit. Dit is een verwatering met 5,5% maar daar staat wel een stijging van de groepsproductie met 8% tegenover. Andere groeiprojecten zijn onder meer Merian in Suriname (operationeel in 2016), Long Canyon in Nevada (2017) en de uitbreiding van Tanami in Australië. Die moeten het uitdoven van andere activa compenseren en de groepsproductie tegen 2017 doen toenemen naar 4,7 tot 5,1 miljoen ounce tegenover 4,6 tot 4,9 miljoen ounce dit jaar. Newmont verkocht sinds begin vorig jaar voor ongeveer 1,5 miljard USD aan activa. Daardoor is de nettoschuldpositie gedaald naar 3,9 miljard USD. Als we vergelijken met de schuld eind vorig jaar van 10,3 miljard USD bij Barrick Gold, dan ligt die dus beduidend lager.

Conclusie

De lage kostenstructuur en de hoge reserves zijn de voornaamste pluspunten van Newmont. Ondanks de slabakkende goudprijs is de vrije kasstroom positief en kunnen de schulden worden afgebouwd. Toch noteert het aandeel nog steeds maar aan 1,1 keer de boekwaarde.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content