Netflix blijft nog een hele tijd cash verbranden

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het streamingbedrijf Netflix heeft een goed eerste kwartaal achter de rug, maar ontgoochelde met de prognoses voor het lopende kwartaal. Netflix kreeg er tussen januari en maart 9,6 miljoen gebruikers bij, van wie 1,74 miljoen op de thuismarkt en 7,86 miljoen buiten de Verenigde Staten. Dat cijfer lag flink boven de verwachte 7,9 miljoen. De groep telt nu 148,86 miljoen gebruikers.

De omzet kwam met 4,52 miljard dollar (+22,2%) een fractie boven de prognoses uit. De aangepaste bedrijfswinst of ebitda klom met 9,3 procent naar 584 miljoen dollar. Netto bleef er 18,6 procent meer over, omdat door de stijging van de dollar de waarde van de schuld uitgedrukt in euro afnam. De operationele marge klom naar 10,2 procent, in lijn met de prestatie van 2018. Het management mikt op 12,5 procent voor het lopende kwartaal en 13 procent voor het volledige boekjaar.

Netflix verwacht er in het lopende kwartaal slechts 5 miljoen nieuwe gebruikers bij te krijgen, van wie 300.000 in de VS en 4,7 miljoen internationaal. Een jaar eerder lag dit cijfer nog op 5,45 miljoen. Mogelijk wil Netflix zich met deze conservatieve prognoses indekken tegen de gevolgen van de prijsverhogingen. Netflix trok de prijzen op in Noord-Amerika, Mexico, Brazilië en ook in delen van Europa. Daardoor verwacht het bedrijf in het lopende kwartaal een omzetgroei van 26 procent.

Intussen zit de concurrentie niet stil. Disney pakte na de overname van de mediagroep 21st Century Fox uit met streamingdienst Disney+ dat het voor 6,99 dollar per maand of 69,99 dollar per jaar aanbiedt. Disney+ wordt een concurrent voor Netflix en Amazon Prime, HBO, ESPN, Hulu, maar ook voor gratis diensten als YouTube. Apple ontwikkelde Apple TV+ als platform waar verschillende streamingdiensten samen worden op aangeboden. Van de grote aanbieders houdt enkel Netflix zich voorlopig afzijdig. De toekomst zal uitwijzen of dit een goede keuze was. Netflix maakt zich sterk dat de vele nieuwkomers de groei van het bedrijf niet zullen bedreigen, omdat elke dienst een eigen doelpubliek heeft.

De markt is inderdaad groot genoeg, want het streamingsegment staat nog maar in zijn kinderschoenen. Streamingdiensten zullen de komende jaren marktaandeel blijven inpikken van de klassieke televisiebedrijven. Kijkers willen zich niet langer laten beperken door strakke zendschema’s en omroepen die zelf het aanbod bepalen. Om te blijven groeien, zijn schaalgrootte en voldoende financiële middelen cruciaal. Vandaar dat de meeste streamingspelers onder de paraplu van een grotere groep zitten. Netflix en co moeten flink investeren in content met zowel eigen als aangekochte producties.

Op dit moment is de gebruikersbasis nog niet groot genoeg om uit de kosten te komen. Vorig jaar boekte Netflix een negatieve vrije kasstroom van 3 miljard dollar en ook in het eerste kwartaal kwam de groep 460 miljoen dollar tekort. De prognose voor 2019 werd bovendien opgetrokken naar -3,5 miljard dollar, wat hoger was dan verwacht. Netflix wijt dit aan bijkomende investeringen in infrastructuur, vastgoed en content. De gemiddelde omzet per gebruiker bedraagt ongeveer 10 dollar per maand. Indien we er van uitgaan dat dit cijfer ongeveer stabiel zal blijven, dan heeft Netflix nog ongeveer 30 miljoen klanten extra nodig om voor vrije kasstromen break-even te draaien. Aan het einde van het eerste kwartaal was de schuld opgelopen tot 11,1 miljard dollar. Daar stond een kaspositie van 3,35 miljard dollar tegenover en Netflix beschikt ook nog over een aantal kredietlijnen.


Conclusie

Netflix is marktleider in een segment dat nog veel groeipotentieel heeft. Alleen is die groei erg kapitaalintensief en zal het nog een hele tijd duren vooraleer de groep positieve vrije kasstromen kan genereren. De waardering (10 keer de omzet) loopt hier momenteel te ver op vooruit. Het speculatieve argument van Netflix als overnameprooi weegt onvoldoende zwaar om het aandeel alleen daarom in portefeuille te houden. Vandaar het negatieve advies.


Advies: verkopen

Risico: gemiddeld

Rating: 3B

Koers: 372,99 dollar

Ticker: NFLX US

ISIN-code: US64110L1061

Markt: Nasdaq

Beurskapitalisatie: 163 miljard dollar

K/w 2018: 136

Verwachte k/w 2019: 78

Koersverschil 12 maanden: +20%

Koersverschil sinds jaarbegin: +39%

Dividendrendement:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content