Moeizaam kwartaaleinde
Zoals we vorige week al aangaven, is de schwung er minstens voor even uit. De stijging van de beurzen is tot stilstand gekomen, maar van een echte correctie na de sterke klim sinds vorig najaar is ook nog geen sprake.
Het is voor de aandelenmarkten wachten op nieuwe impulsen, zoals de economische en fiscale hervormingen van de Amerikaanse president Donald Trump, de resultaten over het eerste kwartaal, de Franse presidentsverkiezingen, enzovoort.
Bolloré: Afrika laat het afweten
De portefeuillemaatschappij van de flamboyante Franse zakenman Vincent Bolloré zag haar omzet in het boekjaar 2016 met 7 procent afnemen tot 10,08 miljard euro (-5% ‘organisch’, zonder overnames of desinvesteringen en bij constante wisselkoersen). Als we kijken naar de deelactiviteiten, dan blijft de dominantie van Bolloré Logistics, de afdeling transport en logistiek, duidelijk aanwezig. De omzet zakte met 10 procent (-7% organisch) tot 5,46 miljard euro en leverde zo 54 procent van de groepsomzet. De jaarcijfers geven andermaal aan dat het overgrote deel van de bedrijfswinst (ebit) komt van Bolloré Logistics, en dan vooral van Bolloré Africa Logistics, het grootste logistieke netwerk van Afrika. Vorig jaar kwam 78 procent van de bedrijfswinst van Bolloré Logistics, wat toch een daling is tegenover de 86 procent voor het boekjaar 2015 en de 87 procent van 2014. Het lagere percentage is een rechtstreeks gevolg van de daling van de ebit met 14 procent (van 569 naar 490 miljoen euro). Daarmee is ook een einde gekomen aan tien jaar op rij met een ebit-toename bij die divisie.
Bolloré Energie, de tweede grootste distributeur van huishoudbrandstof in Frankrijk, toonde na een (erg) zwakke periode beterschap. De ebit steeg van 37 naar 54 miljoen euro, maar er was wel een verdere omzetdaling van 12% (ook organisch). De communicatie- en mediapool (op de eerste plaats de belangen in Havasen Vivendi) blijft een runner up in de groep. In 2016 nam de omzet toe met 3 procent tot 2,32 miljard euro. Dat is logisch omdat Bolloré de jongste jaren en ook vorig jaar zijn participatie, vooral in Vivendi (ruim 20%), gevoelig heeft opgevoerd. Vivendi is de grootste beursgenoteerde participatie van Bolloré. Ze is 4,56 miljard euro waard, 45 procent van Bolloré-beurskapitalisatie. Maar de koersperformance bleef ook het afgelopen jaar teleurstellend. Bolloré heeft zijn reputatie van gerenommeerde stock picker in dit dossier nog niet kunnen bewijzen en dat weegt ook op het Bolloré-aandeel. Het bedrijfsresultaat (ebit) klom 11 procent hoger, van 255 naar 282 miljoen euro.
Vrijwillig uitkoopbod
De afdeling elektriciteitsopslag zag de omzet weliswaar met 17 procent groeien, maar ze blijft nog altijd verlieslatend (ebit -168 miljoen euro). Daarom wellicht bood dochter Blue Solutions (89% Bolloré) haar aandeelhouders aan aandelen tegen 17 euro per aandeel in te kopen op een moment dat de koers een historisch dieptepunt onder 10 euro had bereikt. Bij de beperkte beursgang eind 2013 kostte een aandeel 14,5 euro. Aandeelhouders krijgen, net als voor boekjaar 2014, een dividend van 0,06 euro bruto per aandeel (0,02 euro als interim-dividend).
Bolloré is ook een typische holdingmaatschappij met flink wat (financiële) participaties, zeg maar beleggingen. Daaronder ook de plantagebelangen in onder meer de Socfin-groep (Socfinafen Socfinasia). De structuur kan ook nog flink vereenvoudigd worden de komende jaren, want nu zijn er nog te veel tussenschotten, waaronder het eveneens beursgenoteerde Financière de l’Odet, dat 64 procent van de Bolloré-aandelen in handen heeft. Dat schreeuwt op termijn om een verregaande vereenvoudiging. Na een betere periode is het aandeel weer wat teruggevallen, ook na de mindere resultaten 2016. We denken dat we Bolloré dicht bij de bodemkoers hebben weten op te pikken en zijn ervan overtuigd dat de holding inspeelt op gunstige tendensen op lange(re) termijn. Het aandeel blijft dan ook koopwaardig (rating 1B).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier