Mobistar

Niet de naamswijziging naar Orange, maar wel de lancering van nieuwe producten wordt in 2016 het belangrijkste evenement voor Mobistar.

Nadat sectorgenoot Belgacom vorig jaar een naamsverandering doorvoerde naar Proximus, is het dit jaar de beurt aan Mobistar. De Belgisch-Franse mobiele operator krijgt later dit jaar de naam van de hoofdaandeelhouder Orange (52,9%). Orange werd in 2013 de nieuwe naam van France Télécom. Na de wijziging zal Mobistar kunnen gebruikmaken van het internationale Orange-logo. De nieuwe naam zou kostenvoordelen moeten opleveren voor de marketing en de communicatie. De kosten voor de rebranding komt wel op rekening van Mobistar, dat nadien ook royalty’s zal moeten betalen aan het moederhuis.

Voor de kosten hebben we dus onze twijfels over de operatie. Maar misschien is het Mobistar (net als Belgacom) er wel om te doen om met een schone lei te beginnen. 2016 wordt een belangrijk jaar voor de groep. De naam Orange moet de overgang naar een volwaardig productengamma inleiden. Mobistar was tot nog toe een zuiver mobiele speler, op een eerder mislukt televisie-experiment na. Nu het kabelnetwerk van Telenet en dochteronderneming Voo (Wallonië) eindelijk werd opengesteld, ligt de weg voor Mobistar open om digitale televisie en breedbandinternet aan de klanten aan te bieden. Nog voor het einde van het kwartaal wordt Mobistar-tv, zoals het nieuwe product zal heten, gelanceerd. Definitieve tarieven komen er pas in mei, maar Mobistar zal daarop dus niet wachten.

Mobistar mikte voor 2015 op een bedrijfskasstroom (ebitda) van 260 tot 280 miljoen EUR. Dit cijfer werd na het derde kwartaal verhoogd naar ‘ruim 280 miljoen EUR’. Het definitieve cijfer van 282,8 miljoen EUR (+1,2% op jaarbasis) voldeed dus aan de prognose. Zonder een voorziening van 10 miljoen EUR voor de Waalse taks op zendmasten (pylonentaks) was de ebitda nog hoger uitgekomen. Voor 2016 wordt een cijfer van 270 tot 290 miljoen EUR vooropgesteld, inclusief de kosten voor de naamswijziging, een nieuwe voorziening voor de pylonentaks (15 miljoen EUR) en de verwachte impact van lagere roamingtarieven (19 miljoen EUR).

Mobistar sloot het jaar af met een recordaantal postpaidklanten (abonnementen). De gemiddelde omzet per gebruiker (postpaid) steeg vorig jaar met 3,6%, tot 28,5 EUR. Net als de voorbije jaren komt er ook dit jaar geen dividend. De raad van bestuur liet wel verstaan niet afkering te staan tegenover een toekomstige uitkering. Volgens de consensusverwachting zal pas in 2017 opnieuw met een dividend worden aangeknoopt. De netto financiële schuld werd in 2015 met bijna een kwart gereduceerd, naar 407,5 miljoen EUR. Dit komt overeen met 1,3 keer de geconsolideerde ebitda. Een jaar geleden bedroeg die verhouding nog 2,1.


Conclusie

Mobistar kan op een goede operationele prestatie terugblikken, waarbij de kasstromen boven de verwachtingen uitkwamen en het klantenbestand gunstig evolueerde. Niet de geplande naamswijziging, maar wel de lancering van nieuwe producten wordt het belangrijkste evenement voor 2016. De waardering (5,5 keer de ebitda) is weer tot onder het sectorgemiddelde gedaald, wat uiteraard een goede zaak is. Gezien het ontbreken van een dividend als buffer, wachten we nog even af met een adviesverhoging.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content