Mithra Pharmaceuticals

Marc Coucke, die 16,5 procent van de aandelen bezit, ziet in Mithra het toekomstige, Waalse Omega Pharma.

De beursgang (IPO) van Mithra Pharmaceuticals eind juni verliep, zoals verwacht, zeer succesvol. Via de uitgifte van 6,6 miljoen aandelen tegen 12 EUR per aandeel – de initële prijsvork bedroeg 10,5 tot 12,5 EUR – werd 79,3 miljoen EUR opgehaald. Mithra Pharmaceuticals is gespecialiseerd in vrouwelijke gezondheid, meer specifiek in vruchtbaarheid en anticonceptie, menopauze en osteoporose, vaginale infecties en vrouwenkankers. Mithra is marktleider in orale contraceptie, via de verkoop van ingelicentieerde generische producten in België en Nederland. Het marktaandeel in België blijft toenemen en bereikte in augustus een record van 46,7% van het verkochte volume. De prijzen voor generische contraceptiemiddelen daalden in april en bovendien wordt de voorkeur gegeven aan goedkopere eerstegeneratieproducten, wegens minder kans op trombose.

In de eerste helft van 2015 boekte Mithra 8,4 miljoen EUR omzet, tegenover 9,1 miljoen EUR in dezelfde periode vorig jaar (-7,7%). De kosten namen met 3,4 miljoen EUR toe, tot 7,6 miljoen EUR, waardoor het nettoverlies steeg van 1,4 miljoen EUR naar 6,3 miljoen EUR. In juli tekende Mithra een contract met Famy Care, de grootste producent van generische orale contraceptiemiddelen, voor het verwerven van de verkoopsrechten van twee producten in Frankrijk. Nog in juli volgde de toestemming in Duitsland voor het verkopen van 3 eigen contraceptiemiddelen op voorschrift. In september richtte Mithra een filiaal op in Duitsland.

De echte waardecreatie moet echter op termijn komen van twee kandidaat-producten op basis van Estetrol: Estelle, een oraal contraceptiemiddel, en Donesta, een middel voor in de menopauze. Estetrol is een natuurlijk hormoon waarvan in preklinische en fase II-studies, vergeleken met de huidige producten, een verlaagd risico op neveneffecten (trombose, galblaasaandoeningen, borstcellengroei en interactie met andere geneesmiddelen) is vastgesteld. Die bevindingen werden in augustus in een toonaangevend wetenschappelijk magazine gepubliceerd. De voorbereidingen liggen op schema voor de opstart van een fase III-studie met Estelle in de tweede helft van 2016, en het product zou in 2019 of 2020 op de markt kunnen komen. Met Donesta begint in 2016 een fase II-studie, en mikt men op een marklancering in 2020 of 2021.

Beide middelen zijn potentiële blockbusters, maar het is dus nog even wachten op grote koerstriggers. Wellicht de belangrijkste reden voor de flauwe koersprestatie sinds de IPO (-27%). Mithra ontwikkelt ook nog drie complexe generische varianten van op hormonen gebaseerde geneesmiddelen op voorschrift: Tibelia (osteoporose, verwachte goedkeuring in 2016), Zoreline (prostaat- en borstkanker) en Myring (contraceptie). Zoreline en Myring zijn eigendom van Novalon, een bedrijf dat voor 50% in handen is van Mithra.

Conclusie

Aandeelhouder Marc Coucke (16,5%) ziet in Mithra het toekomstige, Waalse Omega Pharma. Het bedrijf beschikt over 105 miljoen EUR cash, voldoende om de klinische studies van Estelle en Donesta minstens tot eind 2018 te financieren. De belangrijke koerstriggers laten echter nog even op zich wachten, en daarom raden we het aandeel enkel de risicobewuste belegger met een langetermijnhorizon aan.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content