Mithra

Mithra mikt op een beursnotering vanaf 30 juni op Euronext Brussel, via de uitgifte van 5,24 miljoen aandelen tegen een voorziene uitgiftevork van 10,5 à 12,5 EUR per aandeel.

Met Mithra Pharmaceuticals zijn we dit jaar al toe aan de vierde beursgang (IPO) van een biotech- of farmaceutisch bedrijf op Euronext Brussel. Mithra Pharmaceuticals ontstond in 1999 als spin-off van de universiteit van Luik en is gespecialiseerd in vruchtbaarheid en anticonceptie, menopauze en osteoporose, vaginale infecties en vrouwenkankers. Het gaat om een grote markt, geschat op 33,6 miljard EUR in 2014, met een jaarlijkse groeivoet van 3%. Binnen vrouwelijke gezondheid wordt de markt voor hormonale contraceptie op 14,1 miljard EUR geschat en die voor de menopauze op 6 miljard EUR. Ondanks de mogelijke neveneffecten van de bestaande producten is er de jongste jaren een gebrek aan innovatie.

Mithra is in orale contraceptie, via de verkoop van gelicentieerde generische producten, marktleider in België (45,5% van het volume) en Nederland (20% van het volume in de aanbestedingsmarkt). Het realiseerde daarmee in 2014 een omzet van 19 miljoen EUR en een bedrijfswinst (ebit) van 6,4 miljoen EUR. Op groepsniveau was er een nettoverlies van 11,4 miljoen EUR. Het plan is om dit jaar een aantal producten uit de portefeuille te lanceren in Brazilië en Duitsland, en volgend jaar in Frankrijk. Voor andere landen wil Mithra in de toekomst samenwerken met lokale verdelers.

Na de overname van Uteron Pharma in januari 2015 is alle hoop echter gesteld op twee kandidaat-producten op basis van Estetrol: Estelle, een oraal contraceptiemiddel, en Donesta, een middel voor in de menopauze. Estetrol is een natuurlijk hormoon, waarvan in preklinische en fase II-studies, ten opzichte van de hormonen in de huidige producten, een verlaagd risico op neveneffecten (trombose, galblaas aandoeningen, borstcellengroei en interactie met andere geneesmiddelen) is vastgesteld. Estelle is klaar om een fase III-studie aan te vatten en zou in 2019 of 2020 op de markt kunnen komen. Met Donesta begint in 2016 een fase II-studie.

Daarnaast ontwikkelt Mithra drie complexe generische varianten van op hormonen gebaseerde geneesmiddelen op voorschrift: Tibelia (osteoporose, verwachte goedkeuring in 2016), Zoreline (prostaat- en borstkanker) en Myring (contraceptie). Zoreline en Myring zijn eigendom van Novalon, voor 50% in handen van Mithra.

De IPO mikt op een beursnotering vanaf 30 juni (ticker MITRA) op Euronext Brussel, via de uitgifte van 5,24 miljoen aandelen tegen een voorziene uitgiftevork van 10,5 à 12,5 EUR per aandeel. Er is een optie voorzien voor 15% extra aandelen en een overtoewijzingsoptie voor nogmaals 15%. De intekenperiode loopt van 18 juni tot en met 26 juni (met mogelijkheid tot vervroegde afsluiting vanaf 25 juni). Een aantal van de bestaande aandeelhouders – met als voornaamste Marc Coucke (huidig belang van 18,2%) en de Oostendse bouwondernemer Bart Versluys (3,1%) – zullen intekenen voor een totaal bedrag van 16,9 miljoen EUR, of maximaal 1,61 miljoen aandelen.

Marc Coucke stapte in februari in Mithra met het voornemen om in totaal 40 miljoen EUR te investeren. Een aanzienlijk gedeelte hiervan gebeurde al in mei, via een kapitaalverhoging van 54,6 miljoen EUR. Het belang van topman François Fornieri (momenteel 41,4%) zal na de IPO verwateren tot 32,3% (bij uitgifte tegen 11,5 EUR per aandeel). Het bedrijf is bezig met het bouwen van een eigen productiefaciliteit in Luik, waarvan de volledig gefinancierde eerste fase klaar zal zijn tegen 2017. Een heikel punt is wel dat er een gerechtelijk onderzoek loopt tegen Mithra en topman Fornieri, wegens mogelijke schendingen van de regels rond het aanprijzen van geneesmiddelen op voorschrift.

Conclusie

We denken dat de IPO van het beloftevolle Mithra Pharmaceuticals met de steun en naambekendheid van Marc Coucke succesvol zal verlopen. Het bedrijf zal een marktkapitalisatie van bijna 400 miljoen EUR hebben. Een stevig prijskaartje dat op termijn enkel kan worden verantwoord als Estetrol doorbreekt. Daarop is het evenwel nog enkele jaren wachten. U mag intekenen, maar beperk uw positie, gezien het bovengemiddelde risico.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content