Melexis

Melexis schakelde vorig jaar naar de hoogste versnelling en ook 2015 is veelbelovend.

Melexis is een producent van halfgeleiders en hoogtechnologische componenten die vooral in de auto-industrie worden gebruikt. 2014 was een erg goed jaar voor de sector. De mondiale autoverkoop is vorig jaar met 3,4% gestegen, tot een recordniveau van 81,6 miljoen voertuigen. In China, de grootste automarkt, steeg de verkoop zelfs met 10%. Ook de Amerikaanse automarkt presteerde erg goed met een vooruitgang van 6%. Die evolutie is koren op de molen van Melexis, dat daarnaast ook nog eens kon profteren van een goedkopere euro (EUR).

De periode tussen oktober en december was dan ook opnieuw een recordkwartaal voor het bedrijf, met een omzet van 88,1 miljoen EUR, een groei van 17% op jaarbasis en ook 2% meer dan in het derde kwartaal. De zwakke EUR zorgde daarbij voor 3% extra groei. Over het volledige boekjaar had de EUR/USD een licht negatieve impact, maar dit belette niet dat de jaaromzet met 21% groeide, tot 332,4 miljoen EUR. Vooraf had Melexis een groei met 17 tot 20% vooropgesteld. Het segment van de sensoren trok de kar, met hoge verkoopcijfers voor zowel druksensoren, magnetische sensoren als temperatuursensoren. Ook de interfaces die analoge signalen van een sensor omzetten in digitale deden het goed. De auto-industrie stond in het vierde kwartaal in voor 89% van de omzet. Over het volledige boekjaar was dit 88%.

De operationele winst of ebit bleef, ondanks een groei met 22%, op jaarbasis, tot bijna 22 miljoen EUR, goed voor een ebit-marge van 25%, net iets achter op de verwachtingen. Dit had vooral te maken met een afschrijving van 2,3 miljoen EUR op de waarde van twee gebouwen. Daarnaast lagen de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling en ook de algemene en verkoopkosten iets boven de verwachtingen. Op jaarbasis zijn ook de voorraden toegenomen van 44,3 naar 56,4 miljoen EUR.

Die elementen doen echter niets af van de uitstekende prestatie van Melexis. Over 2014 groeide de ebit met 40%, tot 89,2 miljoen EUR, goed voor een marge van 26,8%. Onder meer door het effect van de aandeleninkoop steeg de winst per aandeel in het vierde kwartaal met 28%, tot 0,5 EUR. Op jaarbasis verdiende Melexis netto 85 miljoen EUR of 2,1 EUR per aandeel, een vooruitgang met 53%. De evolutie van de EUR/USD zal ook dit jaar een belangrijke impact hebben op de omzet en de ebit-marge. Zo mikt Melexis voor 2015 op een omzetgroei tussen 8 en 14% en een ebit-marge van minstens 25% indien de EUR/USD op hetzelfde niveau als vorig jaar blijft. Aan het huidige niveau van ongeveer 1,15 zal die groei toenemen naar 18 tot 24% en zal ook de ebit-marge minstens 1% hoger liggen.

Tegenover een cashpositie van 59,61 miljoen EUR staat een langetermijnschuld van 15,93 miljoen EUR. Melexis heeft dus in principe voldoende ruimte om het dividend te verhogen. Eind oktober werd al een tussentijds brutodividend van 1 EUR per aandeel uitgekeerd.

Conclusie

Melexis schakelde naar de hoogste versnelling en ook 2015 is veelbelovend. Alleen klom het aandeel sinds begin dit jaar al met 25% en loopt het rendement op twaalf maanden al op tot meer dan 75%. Daardoor steeg de koers-winstverhouding naar 19, wat in historisch perspectief hoog is. Ondanks al het goede rond het bedrijf zijn we van mening dat er niet veel rek meer op het aandeel zit.

Advies: houden

Risico: laag

Rating: 2A

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content