MDxHealth is onterecht teruggevallen

© Getty Images/iStockphoto

De bekendmaking van de deal met Exact Sciences en een tradingupdate deden het aandeel 10 procent dalen. Toch zit het diagnosticabedrijf op schema voor de jaardoelstellingen.

Het aandeel van het Belgische diagnosticabedrijf verloor de voorbije maand afgerond 10 procent. Een eerste aanleiding was de bekendmaking van een overeenkomst met Exact Sciences, het Amerikaanse bedrijf dat Cologuard commercialiseert. Cologuard is een op stoelgang gebaseerde darmkankertest met een biomarker van MDxHealth, met bijbehorende royalty’s voor MDxHealth (vorig jaar circa 3 miljoen dollar, exclusief eenmalige mijlpaalbetalingen). Enerzijds zullen beide leiders in epigenetica en moleculaire diagnostiek de komende vijf jaar elkaars technologische platform gebruiken voor het ontwikkelen van nieuwe biomarkers voor urologische en andere kankertesten. Daarnaast betaalt Exact Sciences 15 miljoen dollar voor het verwerven van de biomarkers van MdxHeatlh gerelateerd aan darmkanker. De overnamesom heeft betrekking op de royaltyrechten vanaf juli 2016, waarvan circa 3 miljoen dollar voor 2016.

Op het eerste gezicht ontneemt de deal het opwaartse potentieel van de snel toenemende verkoop van Cologuard, maar het management schatte de kans hoog in dat de Amerikanen zouden slagen in het vorig jaar aangekondigde voornemen om een eigen biomarker te ontwikkelen ter vervanging van de biomarker van MDxHealth, en bovendien dreigen vergelijkbare en goedkopere nieuwe testen de concurrentiepositie van Cologuard te bemoeilijken. De deal zorgt voor een welgekomen cashinjectie, waardoor de kaspositie eind april 35,1 miljoen dollar bedroeg (30,8 miljoen eind 2016). Bovendien kan het aandeel vanaf nu een onafhankelijke koers varen, want de voorbije jaren hing de evolutie vaak nauw samen met de nieuwsstroom omtrent Cologuard.

Een tweede reden voor de recente koersdaling was de tradingupdate over de eerste vier maanden (met een maand verlengd door de deal met Exact Sciences in april). De omzetstijging met 128 procent tot 19,4 miljoen dollar is grotendeels het gevolg van de 12 miljoen dollar gerelateerd aan Cologuard. Onderliggend en rekening houdend met een mijlpaalbetaling van 750.000 dollar in het eerste kwartaal van 2016, is er een lichte omzetstijging dankzij een toename van de hoeveelheid verkochte testen met 25 procent tot 8000 testen. De omzetstijging is kleiner omdat het aandeel in de toename van het volume groter is van de goedkopere SelectMDx-test voor prostaatkanker (theoretische prijs 500 dollar) dan die van de duurdere ConfirmMDx-test voor prostaatkanker (terugbetalingsprijs van 2030 dollar).

Belangrijker is dat de verwachtingen voor 2017 ongewijzigd bleven op een omzetstijging uit de verkoop van de eigen testen tussen 55 en 75 procent (tot 38 à 44 miljoen dollar tegenover 24,9 miljoen in 2016) en een verdere daling van het operationeel verlies. In eerste instantie kan ConfirmMDx voort bouwen op de opname vorig jaar in de klinische richtlijnen (NCCN). Dit jaar waren er al elf nieuwe verzekeringscontracten waaronder met de US Government Services Administration (groep van 152 ziekenhuizen voor oorlogsveteranen). Daarnaast zal SelectMDx sterk groeien en krijgen we de eerste inkomsten van AssureMDx, een urinetest voor het opsporen van blaaskanker.


Conclusie

Capfi Delen (positie van 3,05%) en Rudi Mariën (BioVest 13,2%) maakten van de onterechte koersdaling van MDxHealth gebruik om aandelen bij te kopen. Het bedrijf zit op schema voor de jaardoelstellingen en vooral om de komende twaalf maanden de omslag naar een positieve kasstroom te realiseren. Dat scenario zit niet in de koers verrekend.


Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 244 miljoen euro

K/w 2016: –

Verwachte k/w 2017: –

Koersverschil 12 maanden: +49%

Koersverschil sinds jaarbegin: +2%

Dividendrendement: –

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content