MDxHealth heeft positieve kasstroom in zicht

© iStock

Ondanks de positieve ontwikkelingen van het afgelopen jaar noteert het aandeel van MDxHealth op hetzelfde niveau als twee jaar geleden. Onterecht.

MDxHealth, het vroegere OncoMethylome, specialiseert zich sinds 2010 in de ontwikkeling van diagnostische testen voor het opsporen van kankers. In 2012 bracht MDxHealth in de Verenigde Staten met ConfirmMDx zijn eerste eigen opsporingstest voor prostaatkanker op de markt. Eind 2015 kwam daar SelectMDx bij, een urinetest die met een precisie van 98 procent kan bepalen of een biopsie nodig is (marktpotentieel van 0,5 miljard dollar). SelectMDx werd eerst gelanceerd in de Benelux, en in maart 2016 volgden Duitsland, Italië en de Verenigde Staten. Binnenkort is er AssureMDx, de eerste blaaskankertest.

Voor andere kankers licentieert MDxHealth zijn methylatietechnologie uit, met voorlopig als grootste commerciële succes Cologuard, een op stoelgang gebaseerde darmkankertest, die Exact Sciences heeft gecommercialiseerd.


Terugblik op 2016

Het beste nieuws in 2016 kwam begin maart, toen Confirm MDx werd opgenomen in de National Comprehensive Cancer Network-richtlijnen (NCCN). Dat was een gamechanger voor het gebruik door urologen en voor de kansen op terugbetalingscontracten met verzekeraars. In de loop van het jaar heeft MDxHealth ruim twintig nieuwe verzekeringscontracten afgesloten, met in augustus als belangrijkste het contract met Cigna, een van de vijf grootste verzekeringsmaatschappijen in de Verenigde Staten. MDxHealth mikt met ConfirmMDx op een aandeel van 20 procent op een markt van 1,7 miljard dollar.

Al dat goede nieuws vertaalde zich na negen maanden in een forse toename van de omzet met 84 procent tot 22 miljoen dollar. Het nettoverlies bleef stabiel op 10,3 miljoen dollar. De nettokaspositie was eind september geslonken tot 15,1 miljoen dollar (maandelijkse cashburn van 1,8 miljoen dollar). Dat noopte MDxHealth in november alsnog tot een kapitaalverhoging met 20,4 miljoen euro, door de uitgifte van 4,52 miljoen aandelen tegen 4,5 euro per aandeel (een beperkte korting van 2,7% en een verwatering met 10%).


Wat brengt 2017?

In 2017 komt in de Verenigde Staten de verkoop van AssureMDx op gang. We verwachten dat in de loop van dat jaar ook zal blijken dat de verkoop van SelectMDx sneller toeneemt dan die van ConfirmMDx. De zonet verkregen ISO-certificering van het laboratorium in Nijmegen moet de commercialisatie buiten de Verenigde Staten stevig op gang trekken. Daarnaast zullen de miljoenen dollars aan royalty’s uit de verkoop van Cologuard opnieuw stevig groeien. We rekenen dan ook op een forse toename van het zakencijfer met 40 procent tegenover de verwachte 28,5 miljoen dollar in 2016.


Waarom favoriet voor 2017?

Ondanks die positieve ontwikkelingen noteert het aandeel op hetzelfde niveau als twee jaar geleden. We vinden dat onterecht. Het aandeel wordt ook nog altijd beperkt opgevolgd door analisten. Nochtans liggen alle puzzelstukken klaar om het toenemende commerciële succes de komende twaalf tot achttien maanden te verzilveren met een structureel positieve kasstroom. Als dat lukt, volgt een kantelmoment dat het aandeel een forse duw in de rug kan geven en dat het bedrijf op de kaart zet als een aantrekkelijke overnamekandidaat. Bovendien zijn de financiële zorgen na de kapitaalinjectie van de baan.


Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 225 miljoen euro

K/w 2015: –

Verwachte k/w 2016: –

Koersverschil 12 maanden: +22%

Koersverschil sinds jaarbegin: +9%

Dividendrendement: –

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content