MDX Health

MDxH pakte uit met onverwacht positief nieuws: de Confirm MDx-test voor prostaatkanker is als enige epigenetische test opgenomen in de National Comprehensive Cancer Network-richtlijnen.

We brachten een bedrijfsbezoek aan MDX Health, de specialist in de ontwikkeling van moleculaire diagnostische tests voor urologische kankers. Na het vreemde nieuws dat partner Exact Sciences een alternatief uitwerkt voor de NDRG4-biomarker van MDxH in Cologuard, een op stoelgang gebaseerde darmkankertest, zakte het aandeel voor het eerst sinds begin 2014 onder 3 EUR. De Amerikanen staan onder enorme druk, maar zetten met dit manoeuvre de moeizaam verworven goedkeuring van Cologuard op het spel, in de hoop enkele procenten royalty’s te besparen. Afwachten hoe dit verder loopt, maar intussen zal MDxH dit jaar enkele miljoenen Amerikaanse dollars (USD) opstrijken, op basis van een verwachte omzet van 90 à 100 miljoen USD.

MDxH pakte kort daarna echter zelf uit met onverwacht positief nieuws: de Confirm MDx-test voor prostaatkanker is als enige epigenetische test opgenomen in de National Comprehensive Cancer Network (NCCN)-richtlijnen. Na de goedkeuring door Medicare in november 2014 is dit de laatste cruciale stap om het commerciële succes van de test, met een sterke accuraatheid van 96%, mogelijk te maken. Opname in de NCCN-richtlijnen is een gamechanger voor het gebruik door de urologen en voor de kansen op het ondertekenen van terugbetalingscontracten met verzekeraars.

In totaal heeft MDxH momenteel 35 contracten, waarvan er negentien in 2015 werden afgesloten, maar er zijn in de Verenigde Staten 600 verzekeraars. Samen met het uitgebreide verkoopteam (vorig jaar verdubbeld naar 37 mensen) moet dit de groei van het aantal verkochte tests – 9500 in de tweede jaarhelft tegenover 5500 in de eerste jaarhelft – kunnen versnellen. We mikken in 2016 op 20.000 à 23.000 tests (15.000 in 2015), en een verdere verhoging van de geboekte omzet per test (764 USD in 2014 en 1013 USD in 2015). Maar op termijn is het potentieel veel groter, aangezien MDxH mikt op 20% marktaandeel in een markt van 1,7 miljard USD.

De kaspositie bedroeg eind vorig jaar 31,7 miljoen USD cash (17 miljoen USD cashburn), en een positieve verrassing was dat het management een nieuwe kapitaalverhoging uitsluit voor MDxH, vanaf eind 2017/begin 2018 break-even zal draaien. Vorige week werd eerder dan verwacht SelectMDx voor prostaatkanker (urinetest met 98% accuraatheid en een marktpotentieel van 500 miljoen USD ) in de Verenigde Staten gelanceerd. Eind vorig jaar gebeurde dit al in de Benelux, in maart volgden Duitsland en Italië, terwijl in de andere Europese landen met distributeurs zal worden gewerkt.

In het vierde kwartaal komt AssureMDx op de markt in de Verenigde Staten, een blaaskankertest op basis van urine, met 99% accuraatheid en een marktpotentieel van 250 miljoen USD. We denken dat de vooropgestelde omzetgroei van 30 à 50% voor 2016 té voorzichtig is en in de loop van het jaar zal worden verhoogd.


Conclusie

We verhogen opnieuw het advies, omdat de onverwachte opname van ConfirmMDx in de NCCN-richtlijnen, de eerder dan verwachte lancering van SelectMDx in de Verenigde Staten en het vooruitzicht dat zich geen nieuwe kapitaalverhogingen meer aandienen ons geruststelden. Behoudens een enorme koersstijging behouden we MDxHealth in de voorbeeldportefeuille, ook al blijven we in een slecht beursklimaat rekening houden met tussentijdse correcties.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content