Margeherstel Bekaert brengt opluchting
Bekaert kan dit jaar wellicht een streep trekken onder de stevige margedaling die de staaldraadproducent in de tweede helft van vorig jaar achtervolgde.
Bekaert kan dit jaar wellicht een streep trekken onder de stevige margedaling die de staaldraadproducent in de tweede helft van vorig jaar achtervolgde. De onderliggende marge op de bedrijfswinst daalde van 8,2 procent in 2016 naar 7,3 procent in 2017, zodat de onderliggende bedrijfswinst lichtjes achteruit moest, ondanks een omzetstijging van 10 procent. De winst die gewonnen werd met volumes, ging dus verloren door lagere marges.
Bekaert heeft opnieuw vat gekregen op de twee factoren die op de rendabiliteit wogen en die het aandeel de voorbije maanden gevoelig lager stuurden. Ten eerste staat Bekaert opnieuw beter zijn mannetje in een afnemende prijsoorlog en ten tweede maakt het bedrijf zich sterk dat het opnieuw een plek kan veroveren op de lucratieve Chinese markt van zaagdraad voor zonnepanelen. Dankzij een geleidelijk margeherstel zou de winst over heel 2018 opnieuw het niveau van vorig jaar evenaren. De eerste helft van 2018 zal minder zijn dan de eerste helft van 2017, maar de tweede helft van dit jaar moet dat goedmaken.
Het management van Bekaert geeft toe dat het vorig jaar de bal mis sloeg in zijn prijszetting. Toen de prijzen voor walsdraad gevoelig stegen, rekende een deel van de concurrentie die prijsstijging niet door in de staaldraadprijzen, in een poging marktaandeel te veroveren. Bekaert reageerde op dat manoeuvre door ook iets te enthousiast de prijzen te verlagen en dus marge op te offeren om het marktaandeel te beschermen. Het bedrijf heeft intussen een beter evenwicht gevonden tussen volumes en marges, geholpen door een afnemende want niet vol te houden prijzenslag op de markt. Vanaf het vierde kwartaal van vorig jaar slaagde Bekaert er veel beter in de gestegen walsdraadprijzen door te rekenen aan de klanten zonder marktaandeel te verliezen. Bekaert verkocht vorig jaar 3,4 procent meer in volume, wat samen met de met vertraging opgetrokken prijzen voor een omzetstijging van meer dan 10 procent zorgde.
Naast beterschap aan het margefront, kon Bekaert bij de publicatie van de jaarcijfers ook aankondigen dat het bedrijf opnieuw mee is met de nieuwste technologie op de Chinese zaagdraadmarkt. Bekaert had die trein gemist en zag de winst uit die kleine maar heel rendabele markt volledig verdampen. Het bedrijf zegt nu een doorbraak te hebben gerealiseerd in de nieuwe technologie. De productie wordt opgestart en de klanten van Bekaert hebben de stalen getest en goedgekeurd. Vanaf de tweede helft van dit jaar moet die activiteit opnieuw een bijdrage leveren aan de winst. Voor Bekaert is dat ook een statement dat bedrijf een technologische achterstand snel kan inhalen.
De eindmarkten blijven onder stoom dankzij een aanhoudend sterke vraag uit de auto-, de mijnbouw- en de civiele bouwsector. Ook een schuchter herstel op de olie- en gasmarkt kan vooral de resultaten van dochterbedrijf Bridon-Bekaert Ropes een zetje geven. Maar er is geduld nodig omdat Bridon het vooral moet hebben van de offshore-oliemarkt waar het herstel op zich laat wachten. Bekaert moet ook voorbehoud blijven aantekenen in de Amerika’s. In Zuid-Amerika blijft het ondernemingsklimaat slecht en in de Verenigde Staten veroorzaakt president Donald Trump extra onzekerheid. Het zal de concurrentiekracht van de Bekaert-vestigingen in de VS niet ten goede komen als Trump doorzet met importheffingen op staal en walsdraad. De verdere uitrol van de interne transformatieprogramma’s blijven intussen de rendabiliteit ondersteunen. Bekaert blijft streven naar een marge van 10 procent op middellange termijn.
Conclusie
Bekaert kan sneller dan verwacht afrekenen met een aantal demonen van 2017. Vooral het herstel van de prijszettingsmacht brengt opluchting, maar door de manoeuvres van de Amerikaanse president, Donald Trump, vertaalde zich dat nog niet in de koers. De waardering is met een koers-winstverhouding van 12 en een ondernemingswaarde van ruim 6 zeker de bedrijfscashflow niet duur te noemen. Het advies gaat weer naar koopwaardig.
Advies: kopen
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Koers: 36,4 euro
Ticker: BEK BB
ISIN-code: BE0974258874
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 2,2 miljard euro
K/w 2017: 20
Verwachte k/w 2018: 12
Koersverschil 12 maanden: -22%
Koersverschil sinds jaarbegin: -1%
Dividendrendement: 3,4%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier