Lezersvraag: is Biocartis dan niet attractief?

© belga

Ik begrijp niet waarom het zo beloftevolle Biocartis niet is opgenomen in jullie selectie van vijf biotechbedrijven voor de voorbeeldportefeuille. Wat vinden jullie dan niet attractief aan het bedrijf van stichter Rudi Pauwels?

De beslissing om ongeveer 15 procent van de voorbeeldportefeuille te beleggen in Belgische biotechbedrijven namen we vorige zomer, maar met de samenstelling ervan begonnen we al in 2015. Toen kochten we onze eerste posities in Bone Therapeutics en Ablynx, en in april 2015 kochten we aandelen van het diagnosticabedrijf MDxHealth. In de loop van 2016 vervolledigden Argen-X en Mithra Pharmaceuticals het vijftal. Dat bestaat dus uit vier biotechbedrijven en één minder risicovol diagnosticabedrijf.

De aankoop van MDxHealth gebeurde net na de zeer succesvolle beursgang van Biocartis. We kozen toen voor de Luikse specialist in urologische diagnostische tests, omdat we van het aandeel de eerstkomende jaren meer opwaarts potentieel verwachtten. Vooral de overgang naar structureel positieve kasstromen vanaf volgend jaar moet het onderbelichte MDxHealth een stevige opwaardering geven. Sinds april 2015 presteerde MDxHealth afgerond 25 procent beter dan Biocartis.

De wervende kracht van stichter Rudi Pauwels en het attractieve potentieel van het Idylla-platform vertaalde zich in een IPO-uitgifteprijs van 11,5 euro per aandeel van Biocartis, aan de bovenkant van de vooropgestelde range van 10 tot 11,5 euro, en een stevige marktkapitalisatie van 465 miljoen euro. Die factor en de inschatting dat nog jaren van hoge cashburn zouden volgen voor de uitbreiding van het testmenu van Idylla, maakte de keuze voor Biocartis toen minder vanzelfsprekend.

Dat we sinds de beursgang onverminderd een koopadvies gaven (rating 1C) betekent dat we het bedrijf wel degelijk attractief vinden. We kozen voor vijf bedrijven, omdat de posities anders te klein zouden worden. 15 procent volstaat dan weer, gezien het inherent bovengemiddelde risico van biotech. De intentie blijft om de rit met elk apart uit te doen. We beseffen dat dit een rollercoaster wordt, met hoge toppen en diepe dalen. We mikken op één tot twee echte succesverhalen op de vijf om tegen 2020 à 2025 een superieur rendement te halen.

Uiteraard is het mogelijk dat we toch eerder afscheid moeten nemen van een of meer posities. Dat kan gebeuren vanwege een geslaagd overnamebod of een te hoog opgelopen waardering, maar ook het fundamentele plaatje dat we voor elk van de vijf voor ogen hebben, kan wegvallen. In dat geval is het ambitieuze Biocartis, naast het mogelijk herboren Thrombogenics, dé kanshebber om de vrijgekomen plek in te nemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content