Lezersvraag: blijft Sandstorm Gold koopwaardig?

© REUTERS

Blijft uw koopadvies overeind voor Sandstorm Gold, na de stijging van het aandeel met 50 procent sinds het jaardieptepunt begin mei?

Het aandeel van het Canadese goudroyalty- en streamingbedrijf Sandstorm Gold herstelde fors van de stevige appelflauwte in april. De daling met 25 procent was een gevolg van de aankondiging van de overname van Mariana Resources. Het was een atypische acquisitie van een exploratiebedrijf, waarvan het belangrijkste actief – een aandeel van 30 procent in het Hot Maden-project – zich in Noordoost-Turkije bevindt. Sandstorm Gold betaalde 175 miljoen dollar, waarvan 47,3 miljoen dollar cash en de rest via de uitgifte van 32,8 miljoen nieuwe aandelen tegen een uitgifteprijs van 3,87 dollar per aandeel (19% extra aandelen). Het is de grootste transactie sinds de oprichting van het bedrijf in 2007.

Door de strikte overnameregels kon Sandstorm weinig duiding geven voor de afronding van de overname begin juli. Het management kon sindsdien wel geruststellen. Enerzijds met de bevestiging dat het streaming- en royaltybusinessmodel overeind blijft, aangezien de sterke lokale Turkse partner Lidya Madencilik alle operationele taken voor het vergunnen, bouwen en opereren van Hot Maden op zich neemt. Anderzijds met de onmiddellijke opstart van een inkoopprogramma van 7,6 miljoen, of 5 procent van de eigen aandelen, waarvan er intussen 3,3 miljoen aandelen zijn ingekocht. Netto komt dat neer op een verwatering van 14 procent in ruil voor een verwachte verdubbeling van de productie: van 61.000 ounce goudequivalent in 2019 naar 130.000 tegen 2022. Er is uiteraard het landenrisico, maar Lidya Madencilik is een ervaren Turks conglomeraat, en Hot Maden is een absoluut topproject met lage investerings- en productiekosten, hoogwaardig goud, een lange levensduur en veel opwaarts exploratiepotentieel. Ook de herschikking van de GDXJ-ETF in juni speelde het aandeel parten. De grootste tracker van juniorgoudmijnaandelen moest 10 miljoen aandelen van Sandstorm verkopen, maar die werden grotendeels geabsorbeerd door bekende investeringsfondsen zoals BlackRock en Fidelity.

Na het eerste halfjaar ligt de groepsproductie op 28.308 ounce goudequivalent, of 18,5 procent hoger dan in 2016, en werd de verwachte productievork voor 2017 opgetrokken van 45.000 à 55.000 naar 50.000 à 55.000 ounce goudequivalent. Op basis van de verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de verwachte bedrijfskasstroom (ebitda) voor 2017 noteert Sandstorm Gold tussen 0 en 40 procent goedkoper dan de grotere royalty- en streamingbedrijven. Tegen 2022 loopt de onderwaardering op tot 100 à 200 procent. Het potentieel van Hot Maden zit dus niet verrekend in de koers. Daarom blijft het aandeel koopwaardig (rating 1C).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content