Kwaliteit boven kwantiteit bij Barrick Gold

© REUTERS

Barrick Gold bouwt zijn schulden versneld af en heeft een goed jaar achter de rug. De Canadese goudproducent zit weer op het goede spoor.

De Canadese goudproducent slaagde er vorig boekjaar ondanks een lagere output toch in hogere kasstromen te realiseren. Tien jaar geleden produceerden de mijnen van de groep nog gezamenlijk 8,6 miljoen ounce goud, maar de productie viel in 2016 terug naar 5,52 miljoen ounce. De expansie van het vorige decennium had Barrick opgezadeld met een schuld die eind 2014 piekte op 14,1 miljard dollar. Dat moest dringend worden aangepakt. Een combinatie van hogere kasstromen en de verkoop van activa zette Barrick weer op het goede spoor.

Vorig jaar werd de schuld afgebouwd van bijna 10 miljard naar 7,93 miljard dollar. Het is de bedoeling dat cijfer tegen eind 2018 te verminderen naar 5 miljard dollar. Ongeveer de helft van de inspanning zou dit jaar gebeuren. Tot 2019 moet minder dan 200 miljoen dollar worden terugbetaald. Voor meer dan 60 procent van de uitstaande schuld ligt de vervaldatum na 2032.

Barrick heeft nog mijnen in de etalage staan. Zo wordt al bijna een jaar onderhandeld over de verkoop van de participatie (50%) in de Australische Kalgoorlie-mijn. Die baat Barrick samen met Newmont Mining uit. De Chinese mijngroep Minjar ligt in poleposition om het belang over te kopen voor 1,3 miljard dollar, maar de financiering raakt voorlopig niet rond. Daardoor kan ook Newmont nog niet worden afgeschreven. Er is voor Barrick ook geen haast bij, want Kalgoorlie doet het operationeel niet slecht. Een ander actief dat al lang de deur uit mag, is de participatie van 63,9 procent in Acacia Mining, dat een aantal mijnen in Afrika uitbaat.

De schuld volledig op eigen kracht afbouwen met eigen kasstromen zou vanzelfsprekend langer duren. Toch steeg de vrije kasstroom vorig boekjaar naar een recordniveau van 1,51 miljard dollar, tegenover 471 miljoen dollar een jaar eerder. Barrick profiteerde van lagere kapitaaluitgaven en een daling van de rentelasten door de lagere schulden. Het break-evenniveau voor de vrije kasstroom ligt naar eigen zeggen bij een goudprijs van 1000 dollar. Dat heeft te maken met de lage kostenstructuur van de groep. De totale productiekosten daalden vorig boekjaar naar 730 dollar per ounce, tegenover 831 dollar een jaar eerder. De komende drie boekjaren zal die schommelen tussen 700 en 770 dollar.

Dit jaar zal de output toenemen naar 5,6 tot 5,9 miljoen ounce. Tegen het einde van het decennium zal de groepsproductie terugvallen naar 4,5 tot 5,1 miljoen ounce. De eventuele verkoop van bijkomende activa kan die cijfers uiteraard sterk beïnvloeden. Barrick mikt op organische groei en zet vooral in op de vier eigen projecten die vanaf 2021 operationeel moeten zijn. Overnames zijn niet uitgesloten, maar enkel als die geografisch en op het gebied van kostenstructuur bij de rest van de activa passen. Behalve over 2,4 miljard dollar aan cash beschikt Barrick nog over een ongebruikte kredietlijn van 4 miljard dollar. Het kwartaaldividend wordt opgetrokken van 2 naar 3 dollarcent per aandeel.

Conclusie

Barrick verkiest kwaliteit (winst) boven kwantiteit (volumes) en deed het vorig jaar operationeel erg goed. De vrije kasstroom was nooit eerder zo hoog. Bij een ongeveer gelijke waardering zijn de schulden wel nog altijd groter dan bij Newmont en Goldcorp. Ze worden wel versneld afgebouwd en bovendien hebben de mijnen van Barrick de laagste gemiddelde productiekosten. Nog steeds koopwaardig.

Advies: kopen

Risico: hoog

Rating: 1C

Munt: dollar

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 21,1 miljard dollar

K/w 2016: 34

Verwachte k/w 2017: 22

Koersverschil 12 maanden: +34%

Koersverschil sinds jaarbegin: +11%

Dividendrendement: 0,6%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content