Potash Corp maakte een voorstel over aan K+S om te onderhandelen over een overname van de Duitse meststoffenproducent.

Net op het moment dat we een stuk over K+S voorbereidden, raakte bekend dat Potash Corp een voorstel overmaakte aan K+S om te onderhandelen over een overname van de Duitse meststoffenproducent. Er is sprake van een mogelijke overnameprijs van 7,8 miljard EUR, of 40,75 EUR per aandeel K+S. Maar voor alle duidelijkheid, er is nog geen formeel, officieel bod. De demarche van Potash Corp is opnieuw een signaal dat de waarderingen in de landbouwsector op een bodemniveau zitten en het moment is aangebroken om opnieuw te focussen op de sterke langetermijnvooruitzichten.

Gezien de enorme uitdagingen voor de voedselproductie de komende decennia, een noodzakelijke toename met 70% tegen 2050, zijn ook de meststoffenbedrijven aan een herwaardering toe. In de voorbeeldportefeuille spelen we daarop in via Potash Corp. Het uiteenspatten van het exportkartel Belarusian Potash Co (BPC) in de zomer van 2013 kwam heel ongelegen voor K+S, want een jaar nadat het begonnen was met de bouw van Legacy, het eerste nieuwbouwpotashproject (‘greenfield’) in de Canadese provincie Saskatchewan in meer dan veertig jaar. K+S hield echter vast aan de bouwplannen – totale budget van 4,1 miljard Canadese dollar (CAD) – en zit op schema voor het opstarten van de productie in de tweede helft van 2016. Tegen eind 2017 zou Legacy over een capaciteit van 2 miljoen ton beschikken, te vergelijken met een groepsproductie van 6,9 miljoen ton in 2014.

Het aandeel van K+S herstelde het voorbije jaar fors dankzij beter dan verwachte resultaten in 2014, met een bedrijfswinst (ebit) van 641,3 miljoen EUR, tegenover initiële inschattingen tussen 490 en 570 miljoen EUR, en slechts 2,2% minder dan in 2013 (was -14,4% na het eerste semester). Bovendien pakte K+S begin dit jaar uit met beter dan verwachte prognoses voor 2015, door een significante toename van de ebit voorop te stellen, en hernam het, na een jaar onderbreking, de uitbetaling van een brutodividend (0,9 EUR per aandeel).

K+S boekte intussen sterke eerstekwartaalresultaten. De omzet steeg met 16%, tot 1,38 miljard EUR, waarvan 608 miljoen EUR afkomstig van de potashafdeling (+20%) en 727 miljoen EUR van de zoutactiviteiten (+13%). Het totale volume verkocht zout zakte nochtans met 13% (vooral dankzij 16% minder strooizout in Noord-Amerika, tegenover een recordkwartaal in 2014), maar dit werd ruimschoots gecompenseerd door fors hogere verkoopprijzen, mede ondersteund door gunstige wisselkoerseffecten. De ebit steeg hierdoor met 59%, tot 142 miljoen EUR, of 20% ebit-marge. In de potashafdeling bleef het volume stabiel op 1,94 miljoen ton, maar de gemiddelde verkoopprijs steeg met 19,8%, tot 314 EUR per ton. Voldoende voor een toename van de ebit met 36%, tot 183 miljoen EUR, of 30% ebit-marge. Op groepsniveau steeg de ebit met 44%, tot 317 miljoen EUR, en de nettowinst bedroeg 198 miljoen EUR (+39%), of 1,04 EUR per aandeel.

Conclusie

We vonden de recente koersterugval van K+S onterecht. Het mogelijke overnamenieuws, met bijhorende koerssprong van bijna 30%, doorkruist echter onze plannen voor een koopadvies. Het aandeel noteert tegen 37 EUR 9% onder het bod, al moet dat uiteraard nog worden bevestigd. We zouden de verdere evolutie afwachten en de aandelen bijhouden.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content