Koper in een steeds nauwere prijsvork
Het basismetaal kostte in juni meer dan 7250 dollar per ton, het hoogste peil in meer dan vier jaar.
Koper wordt vaak beschouwd als een barometer die de gezondheid van de wereldeconomie meet. Maar een barometer is niet altijd een betrouwbare weervoorspeller en dat is ook niet het geval voor de voorspellende kwaliteiten van de koperprijs. Het basismetaal kostte in juni meer dan 7250 dollar per ton, het hoogste peil in meer dan vier jaar. De aanleiding van de plotse prijshausse was de vrees voor sociale onrust bij Escondida, de grootste kopermijn ter wereld. Het kwam uiteindelijk niet tot een staking en koper corrigeerde tijdens de zomermaanden richting 5600 dollar per ton.
Vertragende economie
Koper was geen alleenstaand geval, want de prijzen van alle basismetalen daalden fors in die periode. De aandacht van de markt verschoof naar het uitdijende handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. De markt interpreteerde de importheffingen als negatief voor de vraag naar basismetalen. Recente data lieten ook zien dat de economieën van Japan en Duitsland, respectievelijk de derde en de vierde grootste ter wereld, in het derde kwartaal volledig stilvielen. Ook in China vertraagde de groei terwijl voor 2019 een verdere afkoeling wordt verwacht. China is traditioneel de grootste afnemer van basismetalen. Blijven over: de Verenigde Staten. Maar de grootste economie ter wereld bevindt zich niet op een economisch eiland en het is onvermijdelijk dat ook daar een groeivertraging zal volgen.
Sinds augustus beweegt de koperprijs in een vrij nauwe prijsvork. Op dit moment is er een klein aanbodoverschot op de globale markt voor geraffineerd koper. Dat heeft enerzijds te maken met de lagere vraag maar anderzijds ook met het aanbod. Dit jaar waren er opvallend weinig productieonderbrekingen. Toch is er niet veel nodig om het surplus te doen omslaan in een deficit. De Chinese overheid besliste de kredietvoorwaarden te versoepelen en heeft ook opnieuw een versnelling hoger geschakeld voor investeringen in infrastructuur. Die namen in oktober al met 10 procent toe.
Pessimisme verrekend
Samengevat verdisconteren de koperprijzen op dit moment een vrij pessimistisch scenario. De markt houdt geen rekening met de impact van eventuele problemen aan de aanbodzijde. We zien de koperprijs niet terugvallen naar het dieptepunt van drie jaar geleden. Op langere termijn blijft de vraag naar koper groeien. Onder meer investeringen in infrastructuur voor hernieuwbare energie en de uitrol van de nieuwe generatie mobiele netwerken (5G) vergen grote hoeveelheden koper. Een eventuele handelsovereenkomst of minstens een toenadering tussen China en de Verenigde Staten op de G20-top in Argentinië van later deze maand kan eveneens tot een opluchtingsrally leiden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier