Komt het nog goed met… bpost?

© belga

De Bel-20 deed het in de eerste jaarhelft nog een stuk slechter dan het Europese beursgemiddelde. Dat is te wijten aan enkele zware teleurstellingen, die Belgische investeerders absoluut niet zagen aankomen. In acht afleveringen overlopen we acht zwaar afgestrafte Belgische aandelen. Vandaag: de ontluistering van cashmachine bpost.

Begin dit jaar leek bpost nog alles onder controle te hebben, maar zes maanden later is de koers van het aandeel gehalveerd. De succesformule, die borg moest staan voor de cashflow, de resultaten en het dividend, hapert. De versnelde daling van de klassieke brievenpost, nog altijd de grootste en meest rendabele activiteit van het bedrijf, snijdt diep in de winstcijfers. Een strikte kostencontrole en een efficiëntere werking wisten tot vorig jaar het bloeden te stelpen, maar op een ogenblik dat budgettaire discipline zich nog meer opdringt, kampt bpost met een explosieve stijging van de kosten, onder meer door een verhoogd absenteïsme. De pakjesdienst groeit snel in volume, maar stevige concurrentie en hogere kosten beperken de bijdrage aan de winst.

Ook de strategie om de overtollige cash aan het werk te zetten door winst te kopen via overnames, is voorlopig op een sisser uitgedraaid. Bpost betaalde 700 miljoen euro voor Radial, maar de prestaties van die Amerikaanse logistieke speler blijven ver onder de verwachtingen. De daling van de bedrijfscashflow valt nog mee, maar erger voor de aandeelhouders is dat de markt bpost niet langer waardeert als een beloftevolle logistieke speler, maar als een klassiek postbedrijf dat worstelt met een krimpende kernactiviteit.

Het herstel van de resultaten en de koers zal traag verlopen. Zowel dit jaar als volgend jaar beloven overgangsjaren te worden. In de periode 2019-2022 verwacht bpost 390 à 400 miljoen euro bedrijfswinst te maken, tegenover 400 à 440 miljoen euro dit jaar. De klassieke brievenpost zou versneld dalen met 9 procent per jaar, wat het risicoprofiel van het bedrijf aanscherpt. Die aderlating valt enkel te compenseren met een strike kostencontrole en via overnames die fors bijdragen aan het resultaat. Tegen 2022 zou Radial 100 tot 120 miljoen dollar winst maken, maar er blijven grote vraagtekens achter die ambitie staan. Het management maakt zich wel sterk dat het dividend overeind blijft.

De koers is gedaald tot onder de introductieprijs, maar de aandeelhouders van het eerste uur hebben al een mooie dividendstroom ontvangen. Door de instorting van de koers is de koers-winstverhouding gedaald naar 9 en bedraagt de ondernemingswaarde minder dan 6 keer de bedrijfscashflow. Het dividendrendement is opgelopen tot meer dan 9 procent. Bij een stabilisatie van de resultaten, zoals het management verwacht, is die waardering bijzonder aantrekkelijk. Het vertrouwen is echter zoek en het risicoprofiel is gestegen, waardoor een herwaardering van het aandeel een werk van lange adem wordt.


Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 14,2 euro

Ticker: BPOST

ISIN-code: BE0974268972

Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 2,9 miljard euro

K/w 2017: 15

Verwachte k/w 2018: 9

Koersverschil 12 maanden: -33%

Koersverschil sinds jaarbegin: -44%

Dividendrendement: 9,2%

Partner Content