Kinross Gold

De kwartaalresultaten van Kinross Gold waren niet slecht, maar na de verdrievoudiging van de koers in vier maanden tijd waren er te weinig redenen om het aandeel nog hoger te duwen.

Ondanks de upgrade van Goldman Sachs moest het aandeel van Kinross Gold na de publicatie van de kwartaalcijfers in eerste instantie meer dan 10% prijsgeven. Maar die daling valt in het niets tegenover de klim met 180% sinds het jaarbegin. Kinross presteert daarmee ruim dubbel zo goed als de VanEckt Vectors Gold Miners referentie-index van goudmijnbedrijven. De gemiddelde ontvangen goudprijs daalde in het eerste kwartaal met iets meer dan 3%, naar 1179 USD. Tegelijk bleven de productiekosten op jaarbasis nagenoeg stabiel, waardoor ook de kasstromen niet konden klimmen. De operationele kasstroom daalde met bijna 6% op jaarbasis, tot 202,6 miljoen USD.

Kinross, met hoofdzetel in Canada, beschikt over tien operationele activa verspreid over drie continenten. Noord- en Zuid-Amerika (Verenigde Staten, Canada, Brazilië en Chili) zullen daarbij dit jaar met zes mijnen voor 61% van de output zorgen. De twee mijnen in Rusland (Siberië) zullen voor een kwart van de productie tekenen terwijl 14% uit West-Afrika (twee mijnen in Mauritanië) zal komen. Tijdens het eerste kwartaal produceerden de tien mijnen van de groep gezamenlijk 687.463 ounce goud. Dat is 9% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder, wat toe te schrijven is aan de overname van twee mijnen eind vorig jaar.

Kinross kocht de Bald Mountain en de participatie van 50% in Round Mountain die het nog niet bezat over van sectorgenoot Barrick Gold voor 610 miljoen USD. Beide mijnen zijn gelegen in de Amerikaanse staat Nevada en zullen dit jaar ongeveer 350.000 ounce goud bijdragen aan de groepsproductie. De groep sleept nog een vrij hoge schuldpositie met zich mee als gevolg van mislukte overnames uit het verleden. Om de overname te financieren, werd enerzijds een beroep gedaan op de liquiditeitspositie en anderzijds werd 276 miljoen USD opgehaald door de uitgifte van nieuwe aandelen. De verwatering bleef beperkt.

De gemiddelde totale productiekosten bedroegen 963 USD per ounce. In Rusland liggen de productiekosten het laagst en in West-Afrika het hoogst. Kinross mikt voor 2016 op een output tussen 2,7 en 2,9 miljoen USD en een productiekostprijs tussen 890 en 990 USD. Op het einde van het eerste kwartaal bedroeg de cashpositie 750,4 miljoen USD. Samen met een ongebruikte kredietlijn van 1,5 miljard USD levert dit een beschikbare liquiditeit van bijna 2,3 miljard USD op. De langetermijnschuld daalde het voorbije jaar met 12,8% maar is met 1,73 miljard USD nog steeds vrij hoog.

In het eerste kwartaal was er een positieve vrije kasstroom van 75 miljoen USD. In september moet Kinross 250 miljoen USD terugbetalen maar de volgende schuldaflossing staat pas in 2019 gepland. De geplande kapitaaluitgaven voor het volledige boekjaar werden verhoogd naar 755 miljoen USD. De uitbreiding van Tasiast die de output met 90% moet verhogen en de kosten met de helft verlagen, werd al aangevat. Die zal in een eerste fase 300 miljoen USD kosten.


Conclusie

De kwartaalresultaten waren niet slecht, maar na een bijna verdrievoudiging van het aandeel in vier maanden tijd waren er te weinig redenen om de beurskoers van Kinross op korte termijn nog hoger te duwen. De waardering is intussen opgelopen, maar 1,5 keer de boekwaarde is nog altijd niet duur. We verwachten een consolidatieperiode om de koerswinsten van de jongste maanden te verteren.

Advies: kopen

Risico: hoog

Rating: 1C

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content