Kinross Gold

Het aandeel van Kinross Gold presteert een stuk beter dan de goudmijnindexen.

Na een koersdaling met 35% in 2015 is de beurswaarde van Kinross sinds het dieptepunt met 140% gestegen. Het aandeel presteert daarmee een stuk beter dan de goudmijnindexen. Eind vorig jaar verraste Kinross met de overname van twee activa die sectorgenoot Barrick Gold in de etalage had geplaatst. Het gaat om de Bald Mountain- en Round Mountain-mijnen in Nevada. In die laatste hield Kinross al een belang van 50% aan. De transactie werd in januari afgerond en de koopsom van 610 miljoen USD werd volledig in liquiditeiten afgerekend. Beide mijnen leverden 1,8 miljoen troy ounce aan extra reserves op en zullen in 2016 ook 350.000 ounce bijdragen aan de groepsproductie. Bald Mountain is voor Kinross trouwens een prioriteit voor nieuwe exploratie. De overname laat Kinross toe om de productieprognose voor 2016 op te trekken naar 2,7 tot 2,9 miljoen ounce. De verwachting voor de gemiddelde totale productiekosten werd met een vork van 890 tot 990 USD per ounce vrij ruim genomen.

Kinross beschikt over tien operationele activa, verspreid over drie continenten. Noord- en Zuid-Amerika (Verenigde Staten, Canada, Brazilië en Chili) zullen daarbij dit jaar voor 61% van de output zorgen. Een kwart komt uit Rusland (twee mijnen in Siberië) en 14% uit West-Afrika (Mauritanië). Over 2015 produceerde de mijnen van de groep gezamenlijk 2,59 miljoen ounce goud, wat aan de bovenkant van de prognoses was. Kinross boekte wel een nettoverlies van 91 miljoen USD of 8 dollarcent per aandeel. De groep moest in het vierde kwartaal door de lagere goudprijs 690 miljoen USD afboeken op de waarde van activa en voorraden. Ook de reserves namen af van 36,5 naar 34 miljoen troy ounce. Bij de berekening werd uitgegaan van een goudprijs van 1200 USD.

De operationele productiekosten daalde vorig jaar naar 696 USD per ounce, tegenover nog 720 USD in 2014. De totale productiekosten kwamen uit op 975 USD. Na het afrekenen van de twee gekochte mijnen had Kinross in januari nog 600 miljoen USD in kas, aangevuld met een kredietlijn van 1,3 miljard USD. Dat was in principe voldoende, want de vrije kasstromen zijn positief en van de bijna 2 miljard USD aan langetermijnschulden (de verhouding tussen de nettoschuld en de bedrijfskasstroom bedraagt 1,5) vervalt dit jaar een schijf van 250 miljoen USD. Een volgende terugbetaling voor hetzelfde bedrag staat pas in 2019 gepland.

Toch kondigde Kinross vorige week een nieuwe kapitaalronde in de vorm van een bought deal aan. Dat is een financieringsvorm waarbij de onderschrijvers intekenen zonder dat er een prospectus aan te pas komt. De uitgever is vooraf zeker hoeveel geld wordt opgehaald. In het geval van Kinross worden 83,4 miljoen nieuwe aandelen uitgeven tegen een koers van 3 USD per aandeel, goed voor een opbrengst van 250 miljoen USD. De verwatering voor bestaande aandeelhouders door de toename van het aantal uitstaande aandelen blijft beperkt tot ongeveer 7%.


Conclusie

De koersprestatie van de jongste weken illustreert dat het erg hard kan gaan. De groep heeft wel nog altijd een hogere kostenstructuur dan de Noord-Amerikaanse sectorgenoten, maar daar staat een hogere winsthefboom tegenover. De schulden zijn onder controle en tegen 0,9 keer de boekwaarde is het aandeel nog altijd niet duur.

Advies: kopen

Risico: hoog

Rating: 1C

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content