Kapitaalverhoging Mithra zorgt voor flexibiliteit

Mithra CEO Francois Fornieri © BelgaImage
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

2018 diende zich al enkele jaren aan als het cruciale jaar voor Mithra en het voldeed tot nu toe volkomen aan de verwachtingen.

De Luikse specialist in vrouwelijke gezondheid Mithra Pharmaceuticals haalde op 30 mei 77,5 miljoen euro op via een zeer geslaagde kapitaalverhoging. Daarvoor gaf het bedrijf 2,67 miljoen nieuwe aandelen uit tegen 29 euro per aandeel. De korting op de laatste koers bedroeg 10,2 procent en het aantal uitstaande aandelen steeg met 7,6 procent. Het doel was minstens 60 miljoen euro op te halen. Bij de vorige kapitaalverhoging, in juni 2017, haalde Mithra 26,1 miljoen euro op dankzij de uitgifte van 3,1 miljoen aandelen tegen 8,4 euro per aandeel.

Mithra maakte in twaalf maanden een enorme evolutie door en verwierf met deze transactie definitief een plaats op de internationale biotechkaart. Vorig jaar werd de kapitaalverhoging nog in belangrijke mate gedragen door de bestaande aandeelhouders, met voorop topman François Fornieri en voorzitter Marc Coucke. Zij hadden sinds de kapitaalverhoging respectievelijk 28,18 en 16,48 procent van de aandelen in handen.

Maar eerder dit jaar haalde het orale contraceptiemiddel Estelle sterke veiligheidsdata en was er de positieve fase II-test met Donesta, het kandidaat-product tegen opvliegers in de menopauze. Dat in combinatie met de fors toegenomen marktkapitalisatie (tot boven 1 miljard euro) trok de interesse van heel wat gespecialiseerde internationale biotechinvesteerders. Zij schreven in op de jongste kapitaalverhoging.

Mithra beschikte eind 2017 over 36,1 miljoen euro cash en kon een extra buffer gebruiken in afwachting van de cruciale publicatie van de fase III-resultaten van Estelle in het derde kwartaal (voor het Europese deel van de studie) en in het eerste kwartaal van 2019 (Noord-Amerikaanse deel). De comfortabele kaspositie versterkt de onderhandelingspositie van Mithra. Het bedrijf hoopt in de komende maanden aantrekkelijke partnerschappen af te sluiten voor de commercialisatie van Estelle en de (al dan niet gezamenlijke) ontwikkeling en daarna commercialisatie van Donesta in de kernmarkten Europa en de Verenigde Staten.

Mithra bevestigde dat het zo snel mogelijk de voorbereidende stappen wil doen om de opstart in 2019 van twee fase III-studies met Donesta mogelijk te maken: een studie met alleen E4, het natuurlijke oestrogeen estetrol, en een studie met E4 in combinatie met een progestatief. Intussen blijft Mithra deals afsluiten in landen buiten de kernmarkten. Na eerdere deals in Japan (voor zowel Estelle als Donesta) en Brazilië (Estelle), tekende Mithra in april en begin juni principe-overeenkomsten voor de verdeling van Estelle, respectievelijk met Searchlight Pharma in Canada en met Huyndai Pharm in Zuid-Korea.

Naast de positieve evolutie met de twee potentiële blockbusters (verkoop van minstens 1 miljard euro) was er ook goed nieuws over Myring, de generische vaginale ring waarvoor zowel in Europa als in de Verenigde Staten een registratieaanvraag loopt. De goedkeuringsbeslissing in Europa is voorzien voor het tweede of derde kwartaal en in de VS voor eind 2018 of begin 2019. Veruit de belangrijkste markt is de VS. Myring komt wellicht in de eerste jaarhelft van 2019 als eerste of tweede generische variant op de markt. Dat zou eerder zijn dan verwacht was bij de ondertekening van de licentieovereenkomst met Mayne Pharma, en daarom voorziet Mithra in grotere volumes en bouwt het extra productiecapaciteit in de hypermoderne CDMO.

Conclusie

In een recent interview toonde topman Fornieri zich uitermate ambitieus en vol vertrouwen. Dat de zakenman Fornieri ook een opening liet voor een overname tegen aantrekkelijke voorwaarden, die het bedrijf sneller kan doen evolueren, zorgde voor een voorlopige piekkoers van 39,35 euro. 2018 diende zich al enkele jaren aan als het cruciale jaar voor Mithra en het voldeed tot nu toe volkomen aan de verwachtingen. We zijn tevreden met de kapitaalverhoging en kijken uit naar een ongetwijfeld boeiende tweede jaarhelft. Het koopadvies blijft ongewijzigd (rating 1C).

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Koers: 30,80 euro

Ticker: MITRA BB

ISIN-code: BE0974283153

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 1,15 miljard euro

K/w 2017: –

Verwachte k/w 2018: –

Koersverschil 12 maanden: +234%

Koersverschil sinds jaarbegin: +199%

Dividendrendement: –

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content