Julius Baer Group

Julius Baer Group is een sterk geleide speler in private banking met 45% exposure aan de inkomens- en vermogensgroei in de opkomende landen.

Julius Baer Group is een vooraanstaande Zwitserse privatebankinggroep (vermogensbeheer), die een hele weg heeft afgelegd sinds haar strategische heroriëntering in 2005. Vooreerst werd stevig geïnvesteerd op de thuismarkt met het optrekken van het aantal vestigingen van zeven naar vijftien. In de rest van de wereld werd de aanwezigheid ook fors verhoogd, mede door een rist acquisities. Een sleutelrol daarin was begin vorig jaar weggelegd voor de overname van Merrill Lynch’s International Wealth Management Business (IWM) buiten de Verenigde Staten. IWM laat toe een stevige schaalvergroting te realiseren, synergievoordelen te benutten, de bestaande klantenportefeuille uit te breiden en vooral de internationalisering een boost te geven. IWM heeft een voet aan de grond in meer dan twintig belangrijke internationale financiële markten.

Mede door de acquisitie van IWM steeg het aantal vestigingen in West-Europa (ex-Zwitserland) van vijf naar zeventien tussen 2005 en vandaag. Een Belgische vestiging is daar nog niet bij, maar Amsterdam, Luxemburg en Parijs wel, dankzij IWM. Voor Centraal- en Oost-Europa (inclusief Rusland) en het Midden-Oosten zijn we in acht jaar van één (Dubai) naar acht vestigingen geëvolueerd, met een sterke focus op het Midden-Oosten.

De groei in Latijns-Amerika is spectaculair en een cruciale groeimarkt voor de Zwitsers, mede door een partnerschap met GPS in Brazilië. Daarover raakte onlangs bekend dat de groep haar belang in GPS had opgedreven van 30 naar 80%. In 2005 was ze enkel op de Kaaimaneilanden actief, maar nu ook in Brazilië, Chili, Panama, Nassau, Peru en Uruguay. Nog straffer is de groei in Azië: van geen enkele aanwezigheid in 2005 tot de ambitie om volgend jaar 25% van de activa onder beheer op het dichtstbevolkte continent te hebben. In 2006 kwamen de eerste twee vestigingen met Hongkong en Singapore, Jakarta (Indonesië) volgde in 2008, daarna Sjanghai en dit jaar ook nog Tokio.

Eind vorig jaar kwam het aantal activa onder beheer uit op 254 miljard CHF, een klim van 34% ten opzichte van 2012 (189 miljard CHF). Eind april waren die activa opgelopen tot 264 miljard CHF. Zowat 80% kan worden toegeschreven aan de overname en integratie van IWM. Een gigantische sprong tegenover slechts 61 miljard CHF activa onder beheer eind 2004, net voor de groeistrategie werd ontplooid. De bedoeling is de integratie van IWM begin 2015 af te ronden, met als doel tussen 57 en 72 miljard CHF activa te hebben overgenomen (stand per 30 april: 54 miljard CHF).

Een minpunt is de rendabiliteit van de IWM-activiteiten. Die hebben op de marge vorig jaar gewogen en verklaren waarom de resultaten vorig jaar onder de consensus van de analisten zijn uitgekomen. Maar in de eerste vier maanden steeg de brutomarge alvast met 4 basispunten, tot 95 basispunten (voor de IWM-activiteiten 83 basispunten; doelstelling 2015 bedraagt 85 basispunten).

Conclusie

Julius Baer Group is een sterk geleide speler in private banking met al 45% exposure tot de inkomens- en vermogensgroei in de opkomende landen. Tegen 14 keer de verwachte winst 2014 en vooral 12 keer die van 2015 door margeherstel is er herstelpotentieel. Het aandeel blijft in de Inside Selectie en is dus kandidaat voor de voorbeeldportefeuille.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content