Itau Unibanco Holding

Er is stilaan beterschap te zien in Brazilië. Ook de kwartaalcijfers van Itau Unibanco Holding, de topper in de Braziliaanse financiële sector, vielen mee.

Kwartalen lang was het met een klein hartje uitkijken naar de kwartaalcijfers van Itau Unibanco Holding, in Brazilië en Latijns-Amerika nochtans de topper in de financiële sector (genoteerd op NYSE onder de ticker ITUB). Dat kwam door de bijzonder zware recessie die Brazilië doormaakt (65% van de portefeuille in Brazilië). Maar er is stilaan beterschap voor het land en ook de cijfers van Itau vielen mee.

Al kunnen we er nog steeds niet omheen dat de provisies voor slechte leningen in het tweede trimester met 23,3% op jaarbasis zijn toegenomen. De ratio van niet terugbetaalde leningen (90 dagen over tijd) is in het tweede kwartaal tot 3,6% gestegen, tegenover 3,5% in het eerste trimester en 3,0% in dezelfde periode van vorig jaar. Het management verhoogde voor het volledige jaar de vork van 22 tot 25 miljard Braziliaanse real (BRL) naar 23 à 26 miljard BRL (18,1 miljard BRL in 2015) aan provisies voor slechte leningen. Het uitgeleende bedrag zakte met 5,8%, meer dan verwacht. De bedrijfstop verlaagde dan ook substantieel de verwachte totale kredietportefeuille voor het volledige boekjaar naar een vork van -10,5 tot -5,5% (was -0,5 tot +4,5%).

Desondanks zagen we een minder dan verwachte daling van de operationele winst, tot 5,58 miljard BRL (was 6,13 miljard BRL in de periode april-juni 2015of -9%), tegenover een analistenconsensus van 5,08 miljard BRL. Er was dan ook een herstel van het gemiddelde rendement op het eigen vermogen (ROE) tot 20,6%, tegenover nog 19,6% voor de eerste drie maanden. Het is wel nog steeds 420 basispunten (4,2%) lager dan de 24,8% voor het tweede trimester 2015. Maar dat cijfer blijft beduidend hoger dan de meeste Europese en zeker Amerikaanse banken, waar de cijfers zich eerder tussen 5 en 15% situeren. Met ruim 5000 vestigingen, bijna 95.000 werknemers, 350 miljard USD activa onder beheer en 46,5 miljard USD beurskapitalisatie is Itau Unibanco Holding top in Brazilië.

Itau Unibanco Holding is dan ook een universele bank met twee onderdelen. Itau Unibanco staat voor het retailbankieren, verzekeringen, vermogensbeheer, terwijl Itau BBA staat voor het bedrijfs- en zakenbankieren. Maar ze is niet alleen top in kwantiteit, ook in kwaliteit, zoals de ratio’s hierboven hebben aangetoond. Itau Unibanco Holding is een schoolvoorbeeld van een geslaagde fusie uit 2008. Unibanco startte al in 1924 door de Moreira Salles-familie en de doopvont van Itau stond er in 1944. Mede door een rist overnames kenden ze beide apart een gestadige groei, tot de fusie in 2008. Intussen zijn ze uitgegroeid tot een van de grootse bankexperts van Latijns-Amerika.

Sinds de fusie zijn de activa met gemiddeld 15,9% per jaar gestegen en het eigen vermogen met 12,7%. Zo’n groeicijfer zit er dit jaar uiteraard niet in. Tegen 10 keer de verwachte winst 2016 kan u dit kwaliteitsaandeel aan een historisch nog steeds redelijke waardering kopen.


Conclusie

We zijn tevreden dat we een tiental weken geleden de rating weer naar 1B (‘koopwaardig’) hebben verhoogd. We kunnen ons echter wel voor de kop slaan dat we het aandeel niet opnieuw in de voorbeeldportefeuille hebben opgenomen, want intussen staan we weer ruim 20% hoger. De kwartaalcijfers waren beter dan verwacht. Het positieve advies blijft, want er wordt een verder koersherstel verwacht.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content