Itau Unibanco Holding

Braziliaanse topbank

Brazilië kreunt onder stagflatie (economische stagnatie en hoge inflatie), onder politieke strubbelingen (president Dilma Roussef is gehaat in economische en financiële middens) en onder een enorm corruptieschandaal bij de staatsoliemaatschappij Petrobras. Geen leuke omgeving voor de lokale banksector. Deels door die omstandigheden en de verzwakking van de Braziliaanse real (BRL) tegenover de dollar (USD) kunnen we de Braziliaanse bank Itau Unibanco Holding kopen op de beurs van New York (NYSE; ticker ITUB) in de buurt van het laagste peil van de voorbije vijf jaar, en dat terwijl de Braziliaanse banksector zich blijft ontwikkelen. Zo steeg de verhouding tussen het bedrag aan hypotheekleningen en het bruto binnenlands product van 2,5% in 2008 naar 10,2% eind vorig jaar. Ter vergelijking: die ratio is 77% in de Verenigde Staten, 40% in Frankrijk en 37% in Duitsland.

Met 5050 vestigingen, 92.750 werknemers, 425 miljard USD activa onder beheer eind 2014 en een beurskapitalisatie van 60 miljard USD is Itau Unibanco Holding top in Brazilië. Het is dan ook een universele bank met twee onderdelen. Itau Unibanco staat voor retailbankieren, verzekeringen en vermogensbeheer, terwijl Itau BBA staat voor bedrijfs- en zakenbankieren. Maar het is niet alleen top in kwantiteit, ook in kwaliteit. Itau Unibanco hanteert de grote principes van aandeelhouderscreatie, consumententevredenheid, aantrekken van toptalent en zelfs ethische standaarden, en weet die ook in praktijk te brengen.

Itau Unibanco Holding is een schoolvoorbeeld van een geslaagde fusie uit 2008. Unibanco werd al in 1924 opgestart door de Moreira Salles-familie en in 1944 werd Itau boven de doopvont gehouden. Deels door een rist overnames kenden ze apart een gestage groei, tot de fusie in 2008. Intussen zijn ze uitgegroeid tot een van de grootste bankexperts van Latijns-Amerika, die verder blijft vooruitgaan, deels door acquisities. In november was er nog de fusie-overname van Banco Itau Chile met CorpBanca, waardoor de groep nu ook de vierde plaats inneemt in de lijst van grootste banken in Chili.

Itau Unibanco Holding blijft hoofdzakelijk een Braziliaans verhaal, met een voetafdruk in Chili, Uruguay, Paraguay, Mexico, Peru en Colombia. Het geheim is de combinatie van het familiale aandeelhouderschap met bankiersfamilies sinds vele decennia die waken over de langetermijnstrategie en een professioneel, onafhankelijk management dat voor het dagelijkse beheer zorgt.

Dat vertaalt zich in schitterende ratio’s. Het rendement op het eigen vermogen (ROE) bedroeg voor 2014 maar liefst 24,0%. Te vergelijken met 19,9% voor Industrial & Commercial Bank of China (eerder dit jaar nog in de voorbeeldportefeuille), met 13,7% voor Wells Fargo (de Amerikaanse bank met de grootste beurskapitalisatie), 9,8% voor JPMorgan Chase, 3,4% voor Citigroup en amper 1,7% voor Bank of America. Ook de kosten-inkomstenratio van 47,0% scoort internationaal erg hoog (zelfde cijfer als Banco Santander, zie IB23B). Sinds de fusie zijn de activa met gemiddeld 15,9% per jaar gestegen en het eigen vermogen met 12,7%. Ondanks de crash van Lehman Brothers bedroeg de gemiddelde koersprestatie in de periode 2008-2014 +14,1%, tegenover 6,8% gemiddeld voor de Braziliaanse Ibovespa-index.

Conclusie

Er zijn flink wat argumenten om van start te gaan met de opvolging van Itau Unibanco Holding, en dat met een positief advies. De opname in de Inside Selectie geeft aan dat het aandeel zelfs rijp is voor de opname in de voorbeeldportefeuille. Tegen een waardering van minder dan 8,5 keer de verwachte winst voor 2015 kunt u dit kwaliteitsaandeel erg goedkoop oppikken voor het moment dat het negativisme rond Brazilië zal zijn weggeëbd.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content