Is PureCircle nog wel een beloftevol aandeel?

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het aandeel van PureCircle kreeg onlangs een enorme oplawaai. Wat is er aan de hand bij die ooit zo beloftevolle uitdager op de suikermarkt?

Het aandeel van de marktleider in natuurlijke, caloriearme zoetstoffen uit steviabladeren PureCircle zakte op 20 september met 30 procent. Maandag 23 september was er zelfs even een terugval naar 119,8 pence, het laagste koersniveau sinds 2012. De oorzaak was de onverwachte melding dat het bedrijf de jaarrapportering, gepland op 23 september, zou uitstellen wegens mogelijke problemen met de voorraadwaardering, die opdoken tijdens het auditproces van de jaarcijfers door PricewaterhouseCoopers. Het onderzoek daarnaar zal enkele weken duren. Het bedrijf schat de maximale impact op 30 miljoen dollar en gaat ervan uit dat er geen gevolgen zijn voor de nettoschuldpositie (103,5 miljoen op 31 december 2018) en de cashgeneratie. PureCircle had in eerste helft van het boekjaar 2018/2019 al een stevige afwaardering van 24,2 miljoen dollar genomen op de voorraadwaarde, die op 31 december 2018 112,2 miljoen bedroeg. Nog het meest verontrustend was de melding dat PureCirclecontact had gezocht met de banken om waar nodig uitzonderingen te vragen op de schuldconvenanten.

Begin juli meldde de onderneming al dat de jaaromzet slechts 125 miljoen dollar zou bedragen, ruim onder de door analisten verwachte 149 miljoen, en een daling met 4,6 procent tegenover het boekjaar 2017/2018 (131,1 miljoen dollar). In de eerste jaarhelft daalde de omzet met 5,2 procent tot 50,7 miljoen, maar na een beter derde kwartaal lag de omzet met 80,3 miljoen 10,6 procent hoger dan het vorige boekjaar.

Het management wees op een gedeeltelijk kannibaliserend effect van de omschakeling van Reb A-zoetstoffen naar de nieuwste Reb M, een nieuwe steviavariant die ruim 20 keer meer meest suikerhoudende, calorievrije en smaakvolle glycosiden bevat dan een traditionele steviaplant. PureCircle hoopt met Reb M eindelijk de sleutel in handen te hebben om een doorbraak te forceren.

Daarnaast wil het bedrijf extra rendement halen uit de productie van proteïnen, vezels en anti-oxidanten uit steviabladeren. Onder meer om die expansie te bekostigen, haalde het bedrijf in mei 35 miljoen dollar op via de uitgifte van 9,5 miljoen nieuwe aandelen tegen 280 pence per aandeel (5,4% extra aandelen). De operatie had weinig succes, want er werd op maximaal 17,4 miljoen nieuwe aandelen gemikt.

Het nieuws over het uitstel van de jaarrapportering veroorzaakte paniek bij de moegetergde aandeelhouders, die al jaren wachten op de doorbraak. De omzet- en winstverwachtingen zijn de voorbije jaren systematisch afgezwakt en per saldo bleef de omzet de jongste vier jaar stabiel. De optisch lage koers verrekent 22 keer de verwachte bedrijfskasstroom van het afgesloten boekjaar en is bijgevolg enkel aantrekkelijk indien een nieuwe groeifase zich aandient. We verlagen in afwachting van de uitkomst van de audit over de voorraadproblematiek het advies naar ‘houden’ en verhogen het risicoprofiel naar C (rating 2C).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content