Is er nog interesse voor uranium?

© PashaIgnatov (iStock)
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Wat vinden jullie van een belegging in Uranium Energy Corp om in te spelen op de langverwachte ommekeer in de uraniummarkt?

Uranium Energy Corp is een Amerikaans uraniumexploratiebedrijf dat dertien jaar geleden werd opgericht door CEO Amir Adnani. Het aandeel heeft als ISIN-code US9168961038, en noteert op New York met ticker UEC. Het bedrijf concentreert zich nagenoeg volledig op exploratieprojecten in de Verenigde Staten waar uranium kan worden ontgonnen via de milieuvriendelijke en goedkope in-situ-mijnbouwmethode. Tussen 2010 en 2013 produceerde UEC in de Palangana-mijn in Texas met een lage gemiddelde kaskostprijs van 22 dollar per pond. UEC beschikt over een volledig gelicentieerde verwerkingsfabriek (Hobson) met een jaarlijkse capaciteit van 2 miljoen pond.

Wegens de te lage uraniumprijs werd de productie in 2013 stopgezet. Sindsdien concentreert het zeer ervaren management zich op het goedkoop verwerven van uraniumactiva te midden van de enorme crisis in de sector. Cruciaal is dat de groep 100 procent blootstelling aan het opwaartse prijspotentieel behield. UEC beschikt intussen naast Palangana over nog vier projecten in de buurt van Hobson, waaronder Goliad (volledig vergund) en Burke Hollow (tegen eind 2018 volledig vergund).

Vorig jaar sloeg UEC een mooie slag door het Reno Creek-project in Wyoming te verwerven. Dat werd onlangs met North Reno Creek. In ruil voor een beperkte verwatering van 9 procent stegen de indicatieve resources van de groep via de dubbele overname met ruim 140 procent.

Reno Creek heeft een vergunning om jaarlijks 2 miljoen pond te produceren. De topman gaf onlangs aan nog wat langer lage uraniumprijzen te kunnen verdragen om goedkoop bijkomende kwaliteitsvolle activa te verwerven. UEC heeft de brandende ambitie de marktleider in de Verenigde Staten te worden. Het is klaar tegen hogere prijzen van minstens 34 dollar per pond (de huidige spotprijs bedraagt 22 dollar) op korte termijn (zes tot twaalf maanden) jaarlijks tot 4 miljoen pond te produceren. Ter vergelijking, vorig jaar werd in de Verenigde Staten slechts 2,5 miljoen pond geproduceerd tegenover een vraag van 50 miljoen pond uit de 99 actieve centrales die in 20 procent van de Amerikaanse elektriciteitsproductie voorzien.

Het feit dat de Verenigde Staten daarvoor tot 95 procent van het benodigde uranium moeten invoeren, waarvan 40 procent afkomstig is uit Rusland of bevriende landen, wordt steeds meer als een enorm geopolitiek risico gezien. UEC is daarom uitstekend geplaatst om te profiteren van mogelijke beschermingsmaatregelen door de Amerikaanse president Donald Trump of een ban op de uraniumexport naar de Verenigde Staten door de Russische president Vladimir Poetin.

Tot slot heeft UEC nog een zeer aantrekkelijk titaniumproject in Paraguay dat vroeg of laat voor extra aandeelhouderswaarde kan zorgen. We beschouwen UEC als een aantrekkelijke manier om in te spelen op de onvermijdelijke ommekeer in de uraniummarkt en starten de opvolging met het advies ‘koopwaardig’ voor de geduldige langetermijnbelegger (rating 1C).

Partner Content