Is Anglo-Eastern Plantations weer koopwaardig?

Archiefbeeld van een palmolieplantage in Maleisië. © Reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

U bent weer positiever over Sipef. Geldt dat ook voor Anglo-Eastern Plantations?

We verkochten in mei onze positie in het palmoliebedrijf Anglo-Eastern Plantations (AEP) tegen 520 pence per aandeel. Dat deden we niet omdat we niet meer geloven in het potentieel van palmolie of omdat we de koers van het aandeel te hoog vonden, wel uit onvrede voor het pertinent misprijzen van topvrouw Lim Siew Kim (51,85% van de aandelen) ten aanzien van de retailbelegger. Het bedrijf wordt al jaren uitermate conservatief beheerd. Dat is verstandig in een volatiele sector zoals de tropische landbouw, maar er zijn grenzen.

De groep betaalt van oudsher een zeer laag dividend van enkele pence per aandeel (kostprijs enkele miljoenen dollars), ondanks een structureel stevige nettokaspositie die de jongste jaren schommelde tussen 57 en 111 miljoen dollar. Dat is 130 tot 250 pence per aandeel. De argumentatie was de snelle expansie en het nog te beplanten groepsareaal van ruim 45.000 hectare (kostprijs ruim 450 miljoen dollar). Het bedrijf had ook beloofd het dividend op te drijven naarmate het groepsareaal matuurder werd. Maar de jongste jaren vertraagde de expansie stevig tot maximaal 2000 hectare per jaar. Het nog te beplanten areaal werd gehalveerd tot 22.000 hectare en van de beloofde dividendverhoging kwam niets in huis. De chronische extreem lage waardering van de groep is dan ook logisch.

Ook AEP ontsnapt dit jaar niet aan de slechte omstandigheden in de palmoliemarkt. Na zes maanden daalde de eigen productie van palmvruchten met 1 procent tot 470.300 ton, ondanks een toename van het aantal mature plantages tegenover twaalf maanden geleden met 2917 hectare tot 61.138 hectare (+5%). De palmolieproductie daalde met 8,4 procent tot 177.500 ton. In de eerste drie maanden was er een daling met 4 procent tot 88.100 ton. De gemiddelde palmolieprijs lag tijdens de eerste jaarhelft 20,3 procent lager dan in de eerste jaarhelft van vorig jaar op 527 dollar per ton. De groepsomzet daalde met 26,6 procent tot 97,9 miljoen dollar. De nettowinst verschrompelde van 16,2 miljoen dollar tot 0,3 miljoen, inclusief een positieve herwaardering van de plantages met 1,4 miljoen. De nettokaspositie daalde van 104,5 miljoen dollar op 30 juni 2018 naar 84 miljoen of 169 pence per aandeel (92,9 miljoen eind 2018). Het beplante groepsareaal klom de jongste twaalf maanden met 1800 hectare tot 70.503 hectare (69.792 hectare eind 2018). Daarnaast beschikt AEP nog over 21.000 beplantbare hectare.

Het aandeel zakte na de halfjaarcijfers naar 430 pence, in de buurt van het meerjarig dieptepunt van 2016. Onlangs wass er wat herstel en technisch bekeken zijn er tekenen van een uitbodeming. In die zin, en rekening houdend met de nog extremer geworden lage waardering, zouden we bestaande posities aanhouden (rating 2A). We verwachten vroeg of laat nieuwe overnames in de sector en dat kan de koers van AEP een impuls geven en een beter verkoopmoment creëren. We geloven in de concurrentieel sterke positie van palmolie in de markt van de plantaardige oliën en breiden daarom onze positie in het veel beter beheerde Sipef uit.


HEBT U OOK EEN BELEGGINGSVRAAG?

Elke week behandelen we een actuele vraag van een abonnee. Hebt u ook een beleggingsvraag? Mail die dan naar insidebeleggen@roularta.be. Misschien leest u hier dan het antwoord.

Partner Content