Met een klim van 40% presteerde het aandeel van Intel vorig jaar niet alleen een stuk beter dan de brede markt, het scoorde ook goed tegenover de sectorgenoten.

Het afgelopen jaar was een goed jaar voor Intel, de grootste halfgeleiderproducent ter wereld, die nog steeds 60% van de omzet uit de verkoop van microprocessoren voor pc’s haalt. Volgens onderzoeker IDC daalde de wereldwijde pc-verkoop in 2014 voor het derde jaar op rij. De achteruitgang was met 2,1% wel een stuk kleiner dan in 2013, toen 10% minder pc’s werden verkocht. Dat was vooral te danken aan de bedrijfsmarkt, die vorig jaar haar verouderde toestellen massaal inruilde voor nieuwere exemplaren. In 2015 zou de consumentenmarkt de rol van groeimotor moeten overnemen. Maar de consument ruilt niet zelden de verouderde pc voor een (goedkopere) tablet.

De omzet in de PC Client-divisie van Intel steeg in het vierde kwartaal met 3% op jaarbasis, tot 8,87 miljard USD, ongeveer 300 miljoen USD onder de consensusprognose. Het aantal verkochte eenheden steeg met 6% op jaarbasis, maar de gemiddelde verkoopprijs moest wel 2% achteruit. Over heel 2014 steeg de omzet van de PC Client-divisie met 4%. Sterkhouder was opnieuw de serverdivisie, waarvan de omzet in het vierde kwartaal met een kwart groeide en die nu voor bijna 28% van de totale omzet instaat. De vraag naar servers is groot door de opkomst van cloudcomputing, die leidt tot de bouw van nieuwe datacenters en de vraag naar extra opslagcapaciteit voor gegevens. De omzet uit het zogenoemde internet der dingen, een verzamelnaam voor alle toestellen die met elkaar en/of via netwerken met elkaar gekoppeld kunnen worden, klom met 10%.

Over het volledige boekjaar was er wel een klim met 19% maar het aandeel in de groepsomzet blijft met 4% vooralsnog vrij gering. De mobiele divisie blijft het grootste zorgenkind van de groep. Intel heeft al miljarden USD gespendeerd om zich marktaandeel te kopen in dit segment. Dat mag u trouwens ook letterlijk nemen, want de groep betaalt de ‘klanten’ (producenten van smartphones en tablets) om hun halfgeleiders te gebruiken, wat tot een negatieve omzet leidt. De achterliggende redenering is dat die inspanning zich later wel zal terugbetalen, wanneer Intel voldoende marktaandeel heeft opgebouwd.

Op korte termijn zorgt deze strategie echter in de eerste plaats voor verliezen. Die liepen in het vierde kwartaal op tot 1,11 miljard USD, tegenover 874 miljoen USD een jaar eerder. Het totale operationele verlies van de mobiele divisie bedroeg daarmee 4,2 miljard USD. Intel wil in 2015 de kosten van de afdeling gevoelig verlagen en zal die ook onderbrengen in de PC Client Group. Op groepsniveau steeg de omzet in het vierde kwartaal met 6%, tot 14,7 miljard USD, wat perfect in lijn met de verwachtingen was.

Ook op jaarbasis bedroeg de groei 6%. Onder meer door het effect van de inkoop van eigen aandelen (10,8 miljard USD in 2014) steeg de winst per aandeel in het vierde kwartaal met 45%. Intel trok het dividend op naar 0,96 USD, aan de huidige koers goed voor een rendement van 2,7%. De verwachte omzetgroei voor 2015 is met 5% niet bijzonder hoog.

Conclusie

Met een klim van 40% presteerde het Intel-aandeel vorig jaar niet alleen een stuk beter dan de brede markt, maar scoorde het ook goed tegenover de sectorgenoten. We vinden Intel, gezien de vrij matige groeiverwachting, aan 15 keer de verwachte winst correct gewaardeerd.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content