Inspelen op herstel Zwitserse beurs

© reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De evolutie van de Zwitserse Frank (CHF) wordt op de valutamarkten nauwlettend in de gaten gehouden. Inspelen op een herstel van de Zwitserse beurs kan via een tracker.

Eerder deze maand klom de verhouding tussen de euro en de Zwitserse frank voor het eerst sinds januari 2015 voorbij de grens van 1,20. Dat niveau werd na de eurocrisis als plafond ingesteld door de Schweizerische Nationalbank (SNB).

De SNB verhoogde voor het laatst de rente in 2007 en stelde als een van de eerste centrale banken een negatieve rentevoet in. Die bedraagt nog altijd -0,75 procent. Ook de sancties tegen Rusland verklaren de daling van de Zwitserse frank. Nogal wat oligarchen repatriëren hun Zwitserse tegoeden naar Rusland, wat voor extra verkoopdruk zorgt. De goedkopere CHF is ook een zegen voor grote Zwitserse exporteurs uit onder meer de farmaceutische en voedingssector. Inspelen op een herstel van de Zwitserse beurs kan ook via een tracker.

iShares MSCI Switzerland ETF (EWL)

Deze tracker noteert op de NYSE met als tickersymbool EWL en behoort tot de iShares-productfamilie van BlackRock. De onderliggende index is de MSCI Switzerland-index die 44 bedrijven bevat. Die is kapitalisatiegewogen, waardoor de grote kleppers een hoog gewicht hebben in de index. Met iets meer dan 1 miljard dollar aan activa onder beheer is EWL veruit de grootste tracker op Zwitserse aandelen. De omvang en de liquiditeit zijn dan ook het grootste pluspunt. De jaarlijkse beheersvergoeding van 0,49 procent ligt in lijn met die van andere aandelentrackers van BlackRock.

First Trust Switzerland AlphaDex Fund (FSZ)

Deze tracker met tickersymbool FSZ en notering op Nasdaq is een maatje kleiner en wordt uitgegeven door First Trust. FSZ heeft 255 miljoen dollar onder beheer, maar de liquiditeit is zeker voor private investeerders meer dan voldoende. De onderliggende index is de Nasdaq AlphaDex Switzerland-index. Die telt 41 bedrijven en is samengesteld op basis van criteria als groeipotentieel en waardering. Daardoor ligt de relatieve weging van de participaties dichter bij elkaar. Nadeel van die actief beheerde strategie is dat de jaarlijkse beheersvergoeding met 0,8 procent aan de hoge kant ligt.

Partner Content