Inditex

Inditex, de maatschappij boven de kledingketen Zara, is zonder discussie topkwaliteit, maar het aandeel is erg duur. Het is raadzaam elk opleving te gebruiken om uw posities af te bouwen.

Inditex (voluit Industria de Diseño Textil) is de maatschappij boven de succesvolle kledingketen Zara. Het aandeel maakte enige tijd deel uit van de voorbeeldportefeuille. Inditex werd drie jaar geleden vijftig. Het werd opgericht door Amancio Ortega Gaona, die intussen zowat de rijkste Europeaan is, als producent van dameskleding. De groep kreeg een wending in 1975 toen in La Coruña (Galicië) de eerste Zara-winkel openging. De eerste winkel buiten Spanje kwam er in 1988, in Porto. Het jaar nadien werd een eerste vestiging in New York geopend. Vandaag zijn er wereldwijd ruim 2000 Zara-winkels, op zorgvuldig uitgekozen plaatsen in populaire steden van 88 landen.

Hoewel de groep afgerond 2 op 3 EUR omzet haalt uit de Zara-winkels, bestaat ze uit acht merken, met ook Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home (bed- en badlinnen) en Uterqüe. Er zijn 7085 verkooppunten in 91 markten en ruim 150.000 personeelsleden. De beursgang volgde in het voorjaar van 2001. Inditex groeide uit tot een fraai groeiverhaal, waarbij elk jaar sinds de IPO de winst van het jaar voordien werd overtroffen.

Wat maakt van Zara/Inditex zo’n sterk groeiverhaal? Precies het flexibele, geïntegreerde businessmodel, waarbij design, productie, logistiek en verkoop perfect op elkaar zijn afgestemd. De laatste modetrends worden meegenomen door het ontwerpen van liefst 36.000 nieuwe items per jaar. Twee tot zes keer per week worden de winkels met de nieuwste items bevoorraad. Die winkels bevinden zich op vooraanstaande locaties en bieden een goede prijs-kwaliteitverhouding. Feedback van klanten zorgt voor eventuele bijsturing van de collecties. Binnen 24 tot 48 uur worden bestellingen van winkels overal ter wereld geleverd.

Dat groeiverhaal is ook op de Madrileense beurs niet onopgemerkt voorbijgegaan. Het aandeel haalde de voorbije vijf jaar een return van 165%, terwijl de IBEX-index bleef steken op +10%. In het eerste kwartaal van het boekjaar 2016-2017 (afsluitdatum 31 januari) werd een omzet van 4,88 miljard EUR, of 12% meer dan in dezelfde periode vorig jaar gerealiseerd. De nettowinst is in de eerste drie maanden met 6% geklommen, tot 554 miljoen EUR, wat boven de gemiddelde analistenverwachting van 541 miljoen EUR lag. De brutowinst steeg met 9%, negatief beïnvloed door wisselkoersschommelingen, waardoor de brutomarge zakte van 59,4 naar 58,1%. De omzetgroei bij constante wisselkoersen bedroeg liefst 17%. De bedrijfskasstroom (ebitda) steeg met 7%, van 895 naar 955 miljoen EUR.

Bij de start van het lopende tweede kwartaal van het boekjaar bedroeg de omzetgroei 15% bij constante wisselkoersen, wat erop wijst dat de stevige omzetgroei wordt vastgehouden. Inditex heeft 5 miljard EUR cash staan op de balans en verhoogt elk jaar het dividend, maar is slechts eigenaar van enkele winkels, voor de rest is er telkens een leasingcontract.


Conclusie

Inditex is zonder discussie topkwaliteit, maar tegen 29 keer de verwachte winst voor 2016-2017 en 26 keer die voor 2017-2018, en een verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) van 17 is het aandeel erg duur. Vandaar dat we van elk opleving zouden gebruikmaken om de positie in het aandeel af te bouwen.

Advies: verkopen

Risico: laag

Rating: 3A

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content