IBM vraagt de aandeelhouders om geduld. In afwachting worden ze gepaaid met aandeleninkopen en een hoger dividend.

Sinds de start van 2014 bewoog het aandeel nauwelijks, waarmee IBM achterbleef op de prestatie van de grote indexen. Over een periode van vijf jaar loopt het aandeel echter 40% achter op de S&P500 en zelfs 60% op de Nasdaq. Vroeger leverde het conglomeraat hardware, bijhorende software en vooral ook aanverwante diensten en ondersteuning. Big Blue was op die manier een one-stopshop voor de IT-behoeften van de meest uiteenlopende klantengroepen. Het bedrijfsmodel werd vooral op zijn kop gezet door de opkomst van cloudcomputing. Zowel bij hardware als bij software werd afgestapt van het klassieke verkoop- en licentiemodel en kwamen ook de diensten onder druk. IBM heeft het daarmee, net als HP, Cisco, Microsoft en andere Oracle’s, moeilijk.

Het is dan ook niet toevallig dat de omzet tussen april en juni voor het negende opeenvolgende kwartaal is afgenomen. De achteruitgang bleef uiteindelijk wel beperkt tot 2,2% en met 24,36 miljard USD lag het omzetcijfer nog 200 miljoen USD boven de consensusprognose. De aangepaste nettowinst lag met 4,32 USD per aandeel 28% hoger dan een jaar eerder. Bij IBM staat momenteel alles in het teken van de Roadmap 2015-strategie. Die omvat onder meer een winstdoelstelling van 20 USD per aandeel voor volgend jaar.

Omdat IBM al een hele tijd niet meer groeit en er ook grenzen zijn aan het verhogen van de productiviteit moet het management het over een andere boeg gooien. Een klassieker hierbij is het geleidelijk verminderen van het aantal aandelen in omloop. IBM gaat daarin vrij ver. De groep startte al in 1995 met de inkoop van eigen aandelen, maar de voorbije jaren werd een versnelling hoger geschakeld. Toen waren er nog 2 miljard aandelen in omloop, vorig kwartaal viel dit voor het eerst terug onder de grens van 1 miljard. Tussen april en juni werd nog eens 3,7 miljard USD gespendeerd aan aandeleninkoop, bovenop de 8,2 miljard USD in het eerste kwartaal.

Daar kwam de voorbije drie maanden nog een dividenduitkering van 1,1 miljard USD bovenop. De massale aandeleninkoop heeft ook gevolgen voor de vrije kasstroom. In het eerste kwartaal bleef maar 600 miljoen USD meer over, maar dit verbeterde in het tweede kwartaal naar 3 miljard USD. IBM mikt voor het volledige boekjaar op een vrije kasstroom van 16 miljard USD, tegenover 15 miljard USD vorig jaar. Na de eerste jaarhelft was de schuldpositie opgelopen naar 44 miljard USD. Daar stond een cashpositie van 9,7 miljard USD tegenover. De groei van de softwareafdeling bleef ondermaats, terwijl ook hardware het opnieuw niet goed deed. Al was de achteruitgang minder groot dan in het eerste kwartaal.

De omzet gerelateerd aan cloudcomputing groeit snel (+50% in de eerste jaarhelft), maar is op groepsniveau nog verwaarloosbaar. In de marge van de kwartaalresultaten maakte IBM een samenwerkingsovereenkomst met Apple bekend. IBM zal voor Apple meer dan 100 mobiele applicaties ontwikkelen. IBM zal op zijn beurt de iPads en iPhones waarop die applicaties draaien proberen te slijten aan de bedrijfsklanten.

Conclusie

IBM vraagt de aandeelhouders om geduld. In afwachting worden ze gepaaid met aandeleninkopen en een hoger dividend. Aan minder dan 11 keer de verwachte winst van dit jaar en 9,5 keer die van 2015 is het aandeel aantrekkelijk gewaardeerd. IBM mag worden opgepikt.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content