IBM is een van de talrijke, klassieke technologiebedrijven die het erg moeilijk heeft met de overgang naar een nieuw bedrijfsmodel.

Traditioneel was de meeste winst afkomstig van grote deals in hardware en software en werden bijkomende aanverwante diensten verkocht. De overgang naar cloudcomputing, waarbij producten en diensten via het internet worden aangeleverd, zette dat klassieke bedrijfsmodel op zijn kop. De omzetevolutie bij IBM illustreert dat nog het best. In het derde kwartaal daalde de omzet al voor de veertiende keer op rij. Dat is dus bijna vier jaar zonder groei. IBM kon dat lange tijd compenseren door de inkoop van eigen aandelen, waardoor de winst per aandeel toch toenam of op zijn minst stabiel bleef. Andere bedrijven, zoals Oracle en Cisco Systems, hebben daar ook veel moeite mee. Microsoft staat iets verder in de richting van een nieuw en cloud-gebaseerd bedrijfsmodel.

IBM identificeerde een aantal strategische activiteiten die in de toekomst voor groei moeten zorgen. Het gaat daarbij, naast cloudcomputing, ook om geavanceerde analyse van gegevens (Watson Artificiële Intelligentie), mobiele diensten en beveiliging. Die activiteit groeide, exclusief valutaverschillen, in het derde kwartaal met 27%. Het cloudsegment ging met 45% vooruit, terwijl analytische software met bijna 10% groeide. IBM verwacht dat die strategische activiteiten tegen 2018 voor 40% van de groepsomzet zullen instaan.

Daartegenover staat wel dat de meeste andere activiteiten krimpen. Tussen juli en september daalde de omzet met 13,9%, tot 19,28 miljard USD, wat ongeveer 300 miljoen USD onder de prognoses was. De duurdere dollar (USD) had een impact van 9%, omdat IBM ongeveer twee derden van de omzet buiten het thuisland genereert. De groepswinst lag met 3,34 USD per aandeel een fractie boven de consensusverwachting. De grootste dienstenafdeling, Global Technology Services, deed het niet zo goed, met een achteruitgang van 10,2%. Exclusief valutaverschillen bleef de schade beperkt, maar ook Global Business Services moest een daling met 13,1% opbiechten.

Beter nieuws kwam er van de backlog aan afgesloten overeenkomsten, die de totale waarde met 1% zag toenemen, tot 118 miljard USD. De omzet uit software bleef op jaarbasis status-quo (-10% inclusief valuta) maar hardware kreeg een tik van bijna 40%. IBM spendeerde in het derde kwartaal 1,3 miljard USD aan dividenden en 1,5 miljard USD aan de inkoop van eigen aandelen. Maar dat is op zich niet langer voldoende om aandeelhouders aan boord te houden. Het aandeel viel terug tot het peil van oktober 2010. IBM stelt voor het volledige boekjaar een winst van 15,25 USD per aandeel voorop (plus of min 50 dollarcent) tegenover een eerdere winstvork van 15,75 tot 16,5 USD. De groep sloot het derde kwartaal af met ongeveer 17 miljard USD in cash en liquiditeiten en een schuld van 32,1 miljard USD.

Conclusie

De lagere winstprognose deed de koers opnieuw terugvallen naar het niveau van vijf jaar geleden. IBM oogt tegen 9 keer de verwachte winst wel erg goedkoop, maar het gaat nog steeds een krimpend bedrijf. De transformatie naar nieuwe groeipolen verloopt moeizaam en IBM krijgt van de markt weinig krediet. Omwille van de waardering en het dividend is een positief advies verantwoord.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content