IBA, Nyrstar, UCB, AirFrance-KLM

Onder meer de hotel-, de toerisme- en de luchtvaartaandelen leverden terrein in na de terroristische aanslagen in Brussel.

IBA

De Waalse groep IBA maakte sterke resultaten over 2015 bekend. De omzet steeg met 23%, tot 270 miljoen EUR bij een bedrijfswinst (ebit) die met 29% klom, tot 29,5 miljoen EUR. De aandeelhouders krijgen het grootste gedeelte van de verkoop van de dochter IBA Molecular uitgekeerd. Dat onderdeel werd verkocht voor 62 miljoen EUR, of een meerwaarde van 30 miljoen EUR. Door die meerwaarde stijgt de nettowinst met 152%, tot 61,2 miljoen EUR of 2,10 EUR per aandeel. Het brutodividend wordt verhoogd tot 1,39 EUR per aandeel. Tegen 2018 mikt de groep op een verdubbeling van de bedrijfswinst. De trend van het aandeel is à la hausse gericht. Op 28 en 32 EUR ligt steun.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B


IBA, Nyrstar, UCB, AirFrance-KLM

Nyrstar

Bij het veel geplaagde zinkbedrijf Nyrstar stopt Julien De Wilde na negen jaar als voorzitter van de raad van bestuur. Tijdens die periode daalde de beurskoers van 20 EUR tot minder dan 1 EUR, een gevolg van de malaise in de grondstoffensector, maar ook van ongelukkige strategische beslissingen zoals de aankoop van dure zinkmijnen. Nyrstar probeert die met veel verlies te verkopen. In februari tankte de groep geld bij via een kapitaalverhoging. Om de beurskoers op te krikken voert Nyrstar een reverse-stocksplit door, waardoor tien oude aandelen recht geven op een nieuw aandeel. De trend van Nyrstar is al lang à la baisse gericht, maar een bodem lijkt in zicht.

Advies: houden/afwachten

Risico: hoog

Rating: 2C


IBA, Nyrstar, UCB, AirFrance-KLM

UCB

Romozumab, het kandidaat-geneesmiddel van UCB tegen osteoporose, doet volgens testresultaten de wervelkolom groeien van mannen die last hebben van broze botten. De eerdere resultaten bij vrouwen, een veel belangrijkere doelgroep voor osteoporose, gaven geen onverdeeld positief beeld te zien. De onzekerheid rond het middel wordt daarmee niet weggenomen en dat weegt op de koers van het UCB-aandeel. Sinds begin dit jaar gaf de koers van UCB al 20% prijs en de trend keerde inmiddels naar dalend. Op 70 EUR bevindt zich de eerste horizontale weerstand, terwijl op 60 EUR een horizontale steunzone ligt.

Advies: houden/afwachten

Risico: laag

Rating: 2A


IBA, Nyrstar, UCB, AirFrance-KLM

AirFrance-KLM

Onder meer de hotel-, de toerisme- en de luchtvaartaandelen leverden terrein in na de terroristische aanslagen in Brussel. Toch bleven de verliezen alles bij elkaar beperkt. Tot de belangrijkste verliezers behoorden het Franse-Nederlandse Air France-KLM, het Ierse Ryanair Holdings, de Franse hoteleigenaar Accor en reisorganisatie Thomas Cook. De trend van het luchtvaartaandeel blijft echter stijgend met de eerste horizontale steunzone rond 8 EUR. Begeeft die steun het, dan kan de koers verder afglijden richting 7 EUR, waar zich de volgende steunzone bevindt. Een doorbraak boven de weerstand op 8,80 EUR zou een sterk haussesignaal genereren. Adviesverlaging.

Advies: houden/afwachten

Risico: hoog

Rating: 2C

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content