HP Inc. kan voorlopig enkel verleiden met zijn lage waardering en het dividend. De 3D-printactiviteiten zijn veelbelovend, maar de onzekerheid over de winstgevendheid blijft.

Vorig decennium had Hewlett-Packard (HP) de ambitie om, naar het voorbeeld van IBM, uit te groeien tot een groot technologieconglomeraat. Die strategie mislukte, onder meer door ondoordachte en te duur betaalde overnames. Vorig jaar werd de omgekeerde beweging in gang gezet, met de opsplitsing van de groep. HP Inc. omvat de afdelingen Personal Systems (pc’s en laptops voor consumenten) en printers. De activiteiten die te maken hebben met hardware voor bedrijven (servers, opslag- en netwerksystemen), dienstverlening (consultancy) en software, werden bij HP Enterprise (HPE) ondergebracht.

Klassieke hardware is een krimpende markt, maar HP Inc. trekt op de lange termijn voluit de kaart van 3D-printing. De weg naar massaproductie en rendabiliteit is echter langer dan verwacht. Dat de technologie heel beloftevol is, staat buiten kijf. Tot zolang blijft de omzet van HP Inc. onder druk staan. Daarbij vormde de dure dollar (USD) de voorbije kwartalen nog een extra handicap. In het eerste kwartaal daalde de omzet van HP Inc. met 11% op jaarbasis, tot 11,6 miljard USD, 130 miljoen USD onder de consensusprognose. Personal Systems zag zijn verkoopcijfer met 10% afkalven en bij Printing bedroeg de achteruitgang zelfs 16%. Vorige week werden de winstprognoses voor het lopende kwartaal licht verhoogd, maar de verwachtingen voor het volledige boekjaar (1,59 tot 1,65 USD per aandeel) bleven ongewijzigd. Tegenover een schuld van 6,7 miljard USD staan voor 4,6 miljard USD aan cash en liquiditeiten. Tegen de huidige koers levert het dividend dat HP Inc. uitkeert een rendement van 4% bruto op.

HPE kon in het eerste kwartaal voor het eerst in 5 jaar omzetgroei voorleggen. De vooruitgang bleef weliswaar bescheiden (4%, tot 12,7 miljard USD), maar het is een goed teken. HPE realiseerde ook een nettowinst van 731 miljoen USD en een operationele kasstroom van 1,1 miljard USD. De vrije kasstroom wordt voor het volledige boekjaar op 2 tot 2,2 miljard USD geschat en dit bedrag zal terug naar de aandeelhouders vloeien. Het dividend ligt lager dan bij HP Inc., maar dat wordt gecompenseerd door een budget van 4,8 miljard USD voor de inkoop van eigen aandelen. Na de overname van Aruba Networks vorig jaar heeft HPE nog 9 miljard USD aan liquiditeiten en een schuld van 16 miljard USD. Eind mei raakte bekend dat HPE zichzelf nog eens in twee zal splitsen.

De afdeling Enterprise Services, die diensten levert aan bedrijven, wordt verkocht aan sectorgenoot CSC. De afdeling genereert op jaarbasis een kleine 20 miljard USD omzet. Het gaat om een vrij ingewikkelde constructie, waarbij de afdeling eerst wordt afgesplitst en daarna fuseert met CSC. De aandeelhouders van beide bedrijven krijgen elk de helft van de aandelen van het fusiebedrijf. Die wordt in maart 2017 afgerond. Daarna zal HPE nog de meer winstgevende Enterprise Group (servers, opslag, netwerken) en een kleine softwareafdeling omvatten.


Conclusie

HP Inc. kan voorlopig enkel verleiden met een lage waardering (minder dan 8 keer de verwachte winst) en het dividend. De 3D-printactiviteiten zijn veelbelovend, maar de onzekerheid over de winstgevendheid blijft. Ook HPE is niet duur (1 keer de boekwaarde), maar de beloofde groei blijft voorlopig achterwege.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content