Hopen op nieuwe succesovername voor Gilead

© Getty Images/iStockphoto

Het Amerikaanse biotechbedrijf Gilead Sciences deed eind 2011 een meesterzet met de overname van Pharmasset, dat voor het eerst een middel ontwikkelde om hepatitis C te genezen. Er is hoop dat de overname van Kite Pharma een even goede zet blijkt.

Het Amerikaanse biotechbedrijf Gilead Sciences is gespecialiseerd in infectieziekten. Het eerste ziektedomein waarin de Amerikanen een leiderpositie namen was HIV (aids). Dankzij blockbusters Atripla en Truvada (beide een combinatiepil met meerdere actieve bestanddelen) steeg de omzet in 2011 naar 8,1 miljard dollar. Gilead was toen al actief in leveraandoeningen, maar deed eind 2011 een meesterzet met de overname van Pharmasset voor 11 miljard dollar. Dat bedrijf was een pionier in de ontwikkeling van medicijnen voor de behandeling van hepatitis C veroorzaakt door het hepatitis C-virus (HCV), die voor het eerst de ziekte genazen.

Met merknamen als Sovaldi (gelanceerd eind 2013), Harvoni (2014) en Epclusa (2016) boekte marktleider Gilead in 2015 liefst 19,1 miljard dollar omzet, op een groepstotaal van 32,6 miljard. De omzet van de HCV-portefeuille daalde in 2016 tot 14,8 miljard dollar (-22,5%) en voor dit jaar mikt Gilead nog op een vork tussen 8,5 en 9,5 miljard dollar. Het feit dat de medicijnen HCV genezen vermindert het aantal patiënten en bovendien is druk ontstaan op de prijzen door kritiek op de hoge prijszetting en toenemende concurrentie.

Op groepsniveau is de terugval van de omzet beperkter. Er was vorig jaar een daling van 7 procent tot 30,4 miljard. In de eerste helft van dit jaar zakte de omzet met 12,4 procent naar 13,6 miljard. Dat is een gevolg van de gestage groei van de verkoop van de HIV-franchise, waar Gilead met TAF tijdig een betere vervanger vond voor het actieve bestanddeel Viread, waarvan het patent vanaf 2021vervalt.

Gilead was jarenlang een beurslieveling. Tussen begin 2011 en juni 2015 was er een verzesvoudiging van de koers, met een historische piek van 123 dollar. Tot juni 2017 ging het stevig bergaf tot circa 65 dollar, ondanks een stevig aandeleninkoopprogramma (ruim 10% ingekocht). Sindsdien is de koers met ruim 25 procent hersteld. Dat is te danken aan geruststellende halfjaarcijfers en vooral aan het feit dat Gilead eind augustus zijn riante kaspositie (netto 10,3 miljard eind juni) aan het werk heeft gezet. Gilead kondigde aan dat het voor 11,9 miljard dollar Kite Pharma overnam. Dat Amerikaanse bedrijf is een koploper in kankerimmunologie, meer bepaald in CAR-T-celtherapie. Dat is een revolutionaire techniek waarbij immuuncellen van de patiënt worden geherprogrammeerd om kankercellen aan te vallen. Eind november hoopt Kite goedkeuring te krijgen van het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap (FDA) voor een eerste medicijn: axi-cel, voor patiënten met zeldzame vormen van lymfeklierkanker. Enkele dagen na de aankondiging keurde de FDA met Kymriah van Novartis het eerste CAR-T product goed. Meteen ontstond controverse over het prijskaartje van liefst 475.000 dollar. De toon voor discussies over hoge geneesmiddelenprijzen is dus gezet. Gilead is vertrouwd met die problematiek. Analisten verwachten dat Kite 1 miljard dollar omzet zal aanleveren tegen 2020, oplopend tot 5 miljard tegen 2025.


Conclusie

We startten de opvolging van Gilead Sciences in februari met een koopadvies. De overname van Kite Pharma zorgde voor een eerste herstelrally. Een evenaring van het fenomenale succes van de overname van Pharmasset is nog hoogst onzeker, maar ook helemaal niet verrekend in de koers. De waardering blijft zeer laag, tegen 9,3 keer de verwachte winst 2017 en met een ondernemingswaarde (ev) van 6 keer de verwachte bedrijfskasstroom (ebitda) 2017.


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Munt: Amerikaanse dollar

Markt: New York Stock Exchange

Beurskapitalisatie: 106,5 miljard dollar

K/w 2016: 7,6

Verwachte k/w 2017: 9,3

Koersverschil 12 maanden: +5%

Koersverschil sinds jaarbegin: +17%

Dividendrendement: 2,5%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content