Hoop voor Peabody Energy

© Thinkstock

Peabody Energy kan vanaf april een doorstart maken. Maar er is slecht nieuws voor de aandeelhouders: het aandeel van de Amerikaanse steenkoolreus zal waardeloos van de beurstabellen verdwijnen.

Peabody Energy is ’s werelds grootste private steenkoolproducent. De enorme malaise in de sector zadelde de groep eind 2015 met een nettoschuldpositie van ruim 6 miljard dollar op, en een volledig opgebruikte kredietlijn van 1,65 miljard dollar. De Amerikaanse steenkoolreus slaagde er niet in tijdig een schuldherschikking te onderhandelen, en vroeg voor zijn Amerikaanse activiteiten op 13 april 2016 bescherming tegen zijn schuldeisers (een zogenoemde Chapter 11-herstructurering). De operaties in Australië vallen daar niet onder. Gezien de schuldensituatie en op basis van eerdere lotgevallen bij sectorgenoten _ Walter Energy (intussen failliet), Alpha Natural Resources en Arch Coal(beide maakten een doorstart, maar zonder betekenisvolle restwaarde voor de voormalige aandeelhouders) _ was het toen al duidelijk dat verkopen het enige alternatief was.

Het aandeel van Peabody noteerde sindsdien op de OTC-markt (over the counter), met ticker BTUUQ. Van een marktkapitalisatie van 17,3 miljard dollar eind 2010 rest tegen de huidige koers (2,22 dollar) nog 41 miljoen dollar. Bijna een jaar na de beschermingsaanvraag, op 16 maart, maakte het Amerikaanse gerecht bekend akkoord te zullen gaan met het herstructureringsplan dat Peabody Energy eind december met zijn schuldeisers overeenkwam. Hoewel dat een doorstart zal toelaten vanaf april, is er zoals verwacht slecht nieuws voor de bestaande aandeelhouders. Het aandeel zal in april waardeloos van de beurstabellen verdwijnen. Als onderdeel van het herstructurering werden meer dan 5 miljard dollar schulden afgeschreven, naast het verlagen van de kostenstructuur en het verkopen van niet-strategische activa.

Na de doorstart zal een afgeslankt Peabody Energy 2.0 een nieuwe beursnotering aanvragen op de New York Stock Exchange (NYSE). Het bedrijf zal met twee forse kapitaalinjecties van 750 miljoen dollar beschikken over een kaspositie van 1 miljard dollar, met nog 1,95 miljard dollar resterende schulden. Er is dus hoop voor het bedrijf, maar niet voor de bestaande aandeelhouders. Of die hoop gewettigd is, moet later blijken. De steenkoolsector trekt zich op aan de plannen van de Amerikaanse president Trump om Amerika volledig energieonafhankelijk te maken, met een bijbehorende deregulering voor onder meer de steenkoolsector. Zelfs als die plannen de komende jaren in de praktijk doorgang vinden, komen ze te laat voor het huidige Peabody Energy. We raden aan bestaande posities, nu het nog kan, alsnog te verkopen (rating 3C).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content